Στον δρόμο με συνοπτικές διαδικασίες

στον-δρόμο-με-συνοπτικές-διαδικασίες-824016

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, που το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε ναυάγιο τα σχέδια για χιλιάδες πλειστηριασμούς ανά την Ελλάδα, προσπαθεί τώρα να επαναπροσδιορίσει το αγωνιστικό του πλαίσιο

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μαρτυρά την αγωνία των τραπεζών να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών στα ειρηνοδικεία της χώρας, όπου ματαιώθηκαν χιλιάδες συμβατικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Πλέον, το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες να βγάζουν ανενόχλητοι «στο σφυρί» τα ακίνητα οφειλετών, είτε αυτά είναι σπίτια είτε επαγγελματικές στέγες. Όπως συνέβη στην περίπτωση που αποκάλυψε χθες ο «Ταχυδρόμος». Όπως συνέβη με την πρώτη κατοικία του Βολιώτη ελεύθερου επαγγελματία που εκπλειστηριάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες πριν από λίγες εβδομάδες, έτσι και στην επαγγελματική στέγη που βγήκε προχθές «στο σφυρί», η επισπεύδουσα τράπεζα έδωσε την πρώτη προσφορά και πήρε στην κατοχή της και το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στις 27 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τρεις ακόμη ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, για ακίνητα στον Βόλο και το Τρίκερι του Δήμου Νοτίου Πηλίου, με επισπεύδουσες τράπεζες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, που το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε ναυάγιο τα σχέδια για χιλιάδες πλειστηριασμούς ανά την Ελλάδα, προσπαθεί τώρα να επαναπροσδιορίσει το αγωνιστικό του πλαίσιο, καθώς τα νέα δεδομένα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις αρχικές του επιδιώξεις.

Από τη μια ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες και τους συμβολαιογράφους να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών ανενόχλητοι και από την άλλη η ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από τα συμβολαιογραφικά γραφεία όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί, καθιστούν ανούσια την προσπάθεια των κινημάτων. Όταν έγινε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας Βολιώτη ελεύθερου επαγγελματία στο γνωστό συμβολαιογραφείο της Λάρισας, υπήρχαν τρεις διμοιρίες πάνοπλων αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν λίγες δεκάδες διαδηλωτών. Ανάλογο σκηνικό θα στηθεί και το επόμενο διάστημα.

Κάθε εβδομάδα εκτιμάται ότι εκπλειστηριάζονται σχεδόν 400 ακίνητα. Έτσι θα πιαστεί ο στόχος που έχουν θέσει στην ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών, βάσει της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση. Έτσι όμως θα οδηγηθούν σε απόλυτο αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Η υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για προστασία της πρώτης κατοικίας με εμπορική αξία έως 200.000 ευρώ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμη μύθος. Κατά συνέπεια, μετά το καλοκαίρι που θα έρθει η ώρα εκτέλεσης των πλειστηριασμών και θα αρχίσουν οι πρώτες εξώσεις, οι πολίτες θα κληθούν να δείξουν τα αντανακλαστικά τους, πλαισιώνοντας τις συλλογικότητες, οι οποίες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν την υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου