Υπό καθεστώς σύγχυσης

υπό-καθεστώς-σύγχυσης-15249

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, η μοναδική ίσως ελπίδα ώστε να μπει τέλος στις όποιες λεκτικές ακρότητες είναι να επισκεφθεί άμεσα τον Βόλο ο κ. Φάμελλος

Παγιδευμένοι σε μια διελκυστίνδα τοποθετήσεων και δηλώσεων που αλληλοαναιρούνται, ως προς τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύπτουν για τη δημόσια υγεία από τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων είναι οι Βολιώτες, που μετά το εντυπωσιακό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου έγιναν μάρτυρες μιας σειράς γεγονότων, τα οποία κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στο να αποκρυσταλλωθεί ξεκάθαρη άποψη στην τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι φωνές των εκπροσώπων της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την καύση SRF και RDF, τροφοδοτούν το κλίμα ανησυχίας και φόβου στις τάξεις των πολιτών. Η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και το «άδειασμα» του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά στοιχεία που επικαλείται ο κ. Δραμητινος προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία του σχετικά με την επικινδυνότητα της καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες, συνέβαλαν στο να ενταθεί η σύγχυση στην τοπική κοινωνία, που από τη μια ακούει στελέχη από τον χώρο της υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και από την άλλη τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό να ακυρώνει τις μελέτες που παρουσίασε ο διοικητής του νοσοκομείου και να διαβεβαιώνει ότι η καύση εναλλακτικών υλικών δεν επηρεάζει τη δημόσια υγεία.

Σε όλα αυτό το σκηνικό με τα ξεχωριστά στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, ήρθε να προστεθεί η συνέντευξη Τύπου των κορυφαίων στελεχών του τοπικού ΚΚΕ, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν αναξιόπιστους τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων και της Επιτροπής Πολιτών και υπερασπιστές της ΑΓΕΤ την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου.

Κοινή αφετηρία όσων τοποθετούνται δημόσια στο συγκεκριμένο θέμα, εκτιμούμε ότι είναι το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας. Αυτή η βασική παράμετρος δεν συνάδει, ωστόσο, με την καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και σύγχυσης στο πολεοδομικό συγκρότημα. Πόλωσης γιατί η κάθε πλευρά υποστηρίζει τις θέσεις της ακυρώνοντας και απαξιώνοντας τις θέσεις των υπολοίπων, και σύγχυσης γιατί για το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, όπου υποτίθεται ότι έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση, ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Οι μεν υποστηρίζουν ότι η καύση εναλλακτικών καυσίμων δεν επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, οι δε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, η μοναδική ίσως ελπίδα ώστε να μπει τέλος στις όποιες λεκτικές ακρότητες είναι να επισκεφθεί άμεσα τον Βόλο ο κ. Φάμελλος, και στο πλαίσιο μιας ανοικτής διαδικασίας διαλόγου να παρουσιάσει με ειλικρίνεια τις θέσεις του και να αντικρούσει με επιχειρήματα τις αντίθετες απόψεις. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως αυτό το αλαλούμ της κινδυνολογίας από τη μια και των διαβεβαιώσεων περί του αντιθέτου από την άλλη δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου