H απόσταση της φαντασίας από την πραγματικότητα

h-απόσταση-της-φαντασίας-από-την-πραγμα-26278

Η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί εφόσον υλοποιηθεί ο νόμος του 2013, που προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

Η υπουργός Εργασίας που βρέθηκε χθες στον Βόλο ήταν το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που έσπευσε να ανακοινώσει ότι μετά το τέλος των μνημονίων, τον ερχόμενο Αύγουστο, θα δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Σύμφωνα δηλαδή με τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου, θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται το ύψος των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπου μετά από την καταιγίδα των αντεργατικών νόμων των τελευταίων έξι, τουλάχιστον, ετών καταγράφονται πλέον μισθοί, οι οποίοι παραπέμπουν σε φιλοδωρήματα.

Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Η κ. Αχτσιόγλου εκτιμά ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί εφόσον υλοποιηθεί ο νόμος του 2013 που προβλέπει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μελέτες από επιστημονικά ινστιτούτα και στο τέλος έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δώσουν αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούν, γιατί εφόσον αυξηθεί ο κατώτατος βασικός μισθός θα προκύψουν ανάλογες αυξήσεις και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

Αφού δηλαδή εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών, και αφού εκπονηθούν μελέτες που θα δείχνουν ότι υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον στην αγορά εργασίας, τότε θα έρθει η κυβέρνηση να νομοθετήσει έτσι ώστε να αντιστραφεί το τοπίο που έχει καθιερωθεί από το 2012 μέχρι σήμερα, εξαιτίας των νόμων τους οποίους ψήφισαν ή αν θέλετε αναγκάστηκαν να ψηφίσουν, οι εκάστοτε μνημονιακές κυβερνήσεις.

Θα έχουν πάντως μεγάλο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των εργοδοτών, που τόσα χρόνια έχουν καλομάθει με τους νόμους, οι οποίοι διέλυσαν την αγορά εργασίας και οδήγησαν στα τάρταρα τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Θα έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον οι αντιδράσεις εκείνων των εργοδοτών που αντιλαμβάνονται ότι όσο μειώνονται οι μισθοί, τόσο πλήττεται η πραγματική οικονομία, η κατανάλωση και κατά συνέπεια η υγιής επιχειρηματικότητα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική ευρωστία των πολιτών.

Το φορολογικό καθεστώς που έχει καθιερωθεί, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικών για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή της χώρας σε πραγματικούς και όχι πλασματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας να αυξηθεί ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Οι περισσότεροι εργοδότες θα επικαλεστούν αδυναμία εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης και θα θέσουν το δίλημμα των απολύσεων σε περίπτωση που νομοθετηθούν αυξήσεις, είτε γιατί όντως δεν μπορούν να τις δώσουν, από τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας παραμένει αρνητικό, είτε γιατί τους βολεύει απίστευτα το αλαλούμ που έχει καθιερωθεί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, τότε θα φανεί στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει ότι μείωσε τους σχετικούς δείκτες, τη στιγμή που οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αποδίδουν μισθούς εξαθλίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου