«Δυσάρεστες» δικαστικές αποφάσεις

δυσάρεστες-δικαστικές-αποφάσεις-52969

Κάποιοι δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος έπασχε από την αρχή

Απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη η αντίδραση κυβερνητικών και μη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην αποφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ και την αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την υποτιθέμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που άφησε άθλια υπονοούμενα κατά του κορυφαίου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, όσο και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, που αμφισβήτησε την εφαρμογή της επίμαχης απόφασης, κάνοντας λόγο για 1.000 αποφάσεις του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια που δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν εξέπληξαν κανέναν.

Είναι άλλωστε γνωστά τα συναισθήματα περιφρόνησης της παρούσας κυβέρνησης για τον ανεξάρτητο θεσμό της δικαιοσύνης, που την τελευταία τριετία έχει προκαλέσει με σειρά αποφάσεων αλλεπάλληλα «εγκεφαλικά επεισόδια» στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που αλλιώς τα υπολόγιζαν, νομοθετώντας με βάση τις υποδείξεις των δανειστών, και αλλιώς εξελίχθησαν μια σειρά από νόμοι και υπουργικές αποφάσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές δύο βασικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος, για τις οποίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είχαν εκφράσει από την αρχή σοβαρές επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, η διάταξη που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το ετήσιο εισόδημα του ασφαλισμένου καταλύει κάθε έννοια ανταποδοτικότητας.

Η δε διάταξη που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική και προέβλεπε την ένταξη στον ΕΦΚΑ όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών με ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους υπόχρεους, που εν τέλει αποδείχθηκαν απολύτως δικαιολογημένες.

Πλέον κινδυνεύει ολόκληρο το οικοδόμημα του ΕΦΚΑ, όχι μόνο λόγω της απόφασης του ΣτΕ που στην ουσία «ξηλώνει» το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αλλά και εξαιτίας της επαπειλουμένης μαζικής αποχής των ασφαλισμένων από την καταβολή των εισφορών τους, έως ότου δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση πασχίζει να μεταθέσει χρονικά την υλοποίηση των μέτρων για τις μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Κάποιοι δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος έπασχε από την αρχή. Ήταν ένας πρόχειρος νόμος που έγινε υπό την πίεση των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η φιλοσοφία και το σκεπτικό του επίμαχου νόμου είχαν ξεκάθαρα εισπρακτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να περισωθούν τα ημιθανή ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα έρχεται η ώρα να πληρώσουν το τίμημα των βιαστικών επιλογών τους οι κυβερνώντες. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική, την οποία αφήνει να εννοηθεί ο ευρωβουλευτής Παπαδημουλης, προαγγέλλοντας επί της ουσίας ότι και τη συγκεκριμένη δικαστική αποφαση, η κυβέρνηση θα τη γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου