Mετεκλογικό… χάος

mετεκλογικό-χάος-55401

Η κοινωνία ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της κατάρρευσης κρατικών δομών όπως η υγεία και η παιδεία.

Ανάσταση με το μυαλό στις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα θα κάνει φέτος η κυβέρνηση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να διαχειριστεί το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της από το Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, χαράσσουν τη στρατηγική τους και προετοιμάζουν τα επιτελεία τους για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Όταν δηλαδή θα έχει εκπνεύσει ημερολογιακά και η τρίτη δανειακή σύμβαση, τα σκληρά μέτρα για περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου δεν θα έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ, και θα έχει μεσολαβήσει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο λαϊκισμού και δημαγωγίας, και θα ανακοινώσει «φιλολαϊκά» μέτρα, προκειμένου να εξευμενίσει το εκλογικό σώμα, και κατά συνέπεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για την κυβέρνηση του και τον ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα. Οι παροχές που θα ανακοινωθούν από τη ΔΕΘ θα έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας, άσχετα αν οι περισσότερες από αυτές δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές και το πολιτικό τοπίο θα έχει αλλάξει άρδην. Δεν θα είναι εξάλλου ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώνει μέτρα χωρίς περιεχόμενο και θα υπόσχεται παροχές χωρίς αντίκρισμα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δανειστές θα συνεχίσουν να κρατούν υπό ασφυκτικό έλεγχο την ελληνική οικονομία. Γιατί γνωρίζουν ότι αν αφεθεί ο έλεγχος στη δική μας πλευρά, σε λίγα χρόνια θα χρειαστεί να υπογράψουν με τη χώρα μας νέα δανειακή σύμβαση και να διαπραγματευτούν εκ νέου για την υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίσουν την επιστροφή των δανεικών. Δική τους επιθυμία είναι να γίνουν εκλογές, αφού θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο και θα έχουν τεθεί οι βάσεις για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να μπορεί να δανείζεται η χώρα μας με ελκυστικά επιτόκια και να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της, χωρίς τα «δεκανίκια» των Ευρωπαίων.

Ωστόσο, το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα μας, ίσως και μετά το ερχόμενο φθινόπωρο, κάθε άλλο παρά μπορεί να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στη λεγόμενη κανονικότητα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ρημαγμένος από την ύφεση και την υπερφορολόγηση, ενώ ο δημόσιος έχει διογκωθεί από τις στρατιές των κομματικών ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν την ταχεία επιστροφή στην εξουσία, του κόμματος το οποίο τους βόλεψε. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της κατάρρευσης κρατικών δομών όπως η υγεία και η παιδεία.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, η ακραία πόλωση και το νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας που έχει καλλιεργηθεί, με ευθύνη των συγκυβερνώντων κόμματων, προϊδεάζουν για την επόμενη μέρα των εκλογών. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, όπου η προκλητικότητα των Τούρκων από τη μια μεριά και οι αλλοπρόσαλλοι διπλωματικοί χειρισμοί της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων από την άλλη, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα στις τάξεις των πολιτών, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η εικόνα της μεταμνημονιακής Ελλάδας κάθε άλλο παρά ιδανική θα είναι.

Σίγουρα πάντως δεν θα είναι όπως τη φαντάζονται στην κυβέρνηση, όπου έχουν κάνει σημαία την επικοινωνιακή έννοια της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, άσχετα αν οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η επιτροπεία θα συνεχιστεί μέχρι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον τερματισμό της. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό που θα τελειώσει σίγουρα, μετά τη λήξη και του τρίτου μνημονίου, θα είναι το πολιτικό αλισβερίσι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η ετερόκλητη συμμαχία τους που οδήγησε στο κυβερνητικό τερατούργημα των τελευταίων τριών ετών, οδεύει προς το τέλος της και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και των δύο κομμάτων.

Μετά τις επόμενες εκλογές ο κύκλος της συνεργασίας τους κλείνει (για τους ΑΝΕΛ μάλλον κλείνει και ο κύκλος της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας), ενώ η επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα αναζητήσει τις δικές της συμμαχίες, θα πρέπει να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία, να νοικοκυρέψει το δημόσιο, να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και ταυτόχρονα να επουλώσει τις πληγές που έχουν ανοίξει στο πολιτικό σύστημα η σκανδαλολογία και η ακραία πόλωση. Σύμφωνα με το γνωστό πολιτικό κλισέ, η απερχόμενη κυβέρνηση θα παραδώσει στους επόμενους ένα πραγματικό χάος, το οποίο το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να διαχειριστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου