H ώρα της κρίσης

h-ώρα-της-κρίσης-70444

Με αυτά τα δεδομένα, το σενάριο προκήρυξης εκλογών, πιθανότατα αμέσως μετά τον Αύγουστο που θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος και του τρίτου μνημονίου, έρχεται όλο και πιο κοντά

Ολα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τίμημα των επιλογών της πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η ίδια υπολόγιζε. Οι πιέσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ για υλοποίηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τα 8.600 στα 5.600 ευρώ , ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, είναι ασφυκτικές, ενώ σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί τελικά αυτό το εφιαλτικό, για μισθωτούς και συνταξιούχους, σενάριο τότε το 2019 θα είναι η δυσκολότερη ίσως χρονιά για τους Έλληνες από τότε που ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» των μνημονίων. Οι μισθωτοί θα χάσουν έως και ένα μισθό το χρόνο, ενώ οι συνταξιούχοι έως και τρεις συντάξεις, καθώς μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου θα ψαλιδιστούν για μια ακόμη φορά (αυτή θα είναι η 24η μέσα σε οκτώ χρόνια!), οι συντάξεις τους εξαιτίας του νομοθετικού τερατουργήματος Κατρούγακλου που προβλέπει τον επανυπολογισμό τους.

Το 2019 λοιπόν έρχεται νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις που θα μειωθούν έως και 18%, ενώ την ίδια χρονιά μπαίνει τέλος στο ΕΚΑΣ. Οι δε μισθωτοί με ετήσιες αποδοχές έως 9.000, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ύψους 730 ευρώ, όσο δηλαδή και αυτοί που αμείβονται με 20 και 30.000 ευρώ το χρόνο! Κάθε έννοια δικαιοσύνης και λογικής καταρρίπτονται με αυτό το μέτρο, που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει «ταφόπλακα» στις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη της κοινωνίας μετά από έναν οκταετή εφιάλτη άγριας λιτότητας και αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Η συγκυβέρνηση όταν συμφωνούσε με τους δανειστές για την οικονομική εξόντωση των πολιτών, είχε κατά νου την υλοποίηση των επίμαχων μέτρων, ενώ θα βρισκόταν η χώρα σε προεκλογική περίοδο και θα στήνονταν κάλπες, από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σε καμία περίπτωση να βγει νικητής για τρίτη συνεχή φορά. Η δυσφορία και η απογοήτευση του κόσμου, που άλλα άκουσε πριν τις εκλογές του 2015 και άλλα είδε να υλοποιούνται στο διάστημα το οποίο ακολουθησε, είναι τόσο μεγάλες ώστε μοιάζει προδιαγεγραμμένη η έκβαση του αποτελέσματος των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αν αποδειχτεί ότι οι δημοσκοπήσεις μετρούν το σφυγμό της κοινής γνώμης.

Σκέφτηκαν λοιπόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να θέσουν σε ισχύ τα οδυνηρά μέτρα για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όταν θα πλησιάζει η ώρα να ξαναστηθούν κάλπες. Έτσι εκτιμάται ότι οι εκλογείς θα εκφραστούν χωρίς να έχουν αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος των συνεπειών από την ψήφιση των μέτρων για μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και παράλληλα η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, θα είναι αυτή που θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, καθώς η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων θα ισχύσει, στην ουσία, επί της δικής της διακυβέρνησης. Με αυτό το σκεπτικό, η πολιτική φθορά που θα υποστεί θα είναι μεγάλη και δύσκολα θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της. Όταν δε προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου θα είναι και πάλι πρόωρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανακάμψει θριαμβευτής για να «σώσει» ξανά τη χώρα.

Αυτό το «σατανικό» σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί εφόσον δεν υπήρχαν οι ασφυκτικές πιέσεις του ΔΝΤ για εφαρμογή του οδυνηρού μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου από την επόμενη κιόλας χρονιά. Εφόσον μάλιστα συνδέεται, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό το θέμα με τη λήψη μέτρων για μείωση του χρέους, γίνεται ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο να υποστούμε από του χρόνου τις συνέπειες της επίμαχης συμφωνίας, που παραπέμπει σε ένα ακόμη μνημόνιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το σενάριο προκήρυξης εκλογών, πιθανότατα αμέσως μετά τον Αύγουστο που θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος και του τρίτου μνημονίου, έρχεται όλο και πιο κοντά. Η επικοινωνιακή διαχείριση αυτού του γεγονότος έχει ήδη ξεκινήσει και όσο θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία – ορόσημο της 18ης Αυγούστου, τόσο θα εκμεταλλεύεται το κυβερνητικό επιτελείο το αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Σημαία του προεκλογικού τους αγώνα αναμένεται να κάνουν τον τερματισμό των μνημονίων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κάποια οικονομικά μεγέθη που βελτιώνονται, χωρίς όμως οι απλοί πολίτες να αντιλαμβάνονται αυτές τις βελτιώσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Η καθημερινότητά τους χειροτερεύει διαρκώς και τα μέτρα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τη μείωση του αφορολογήτου και το νέο «ψαλίδισμα» των συντάξεων, θα στείλουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες, πολιτικά οργισμένους και οικονομικά εξουθενωμένους. Μέσα στο παραβάν θα κληθούν να επιλέξουν αν θα δώσουν σε αυτούς που τους κορόιδεψαν μια τρίτη ευκαιρία, ή αν θα τους τιμωρήσουν όπως τους αξίζει!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου