Θλιβερά συμπεράσματα

θλιβερά-συμπεράσματα-75997

Η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος επιβάρυνε τον συγκεκριμένο χείμαρρο και στη συνέχεα τη θάλασσα, απορρίπτοντας απόβλητα λίγες ώρες μετά από μια έντονη βροχόπτωση.

Ορισμένα θλιβερά, πλην όμως εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα χρήσιμα, συμπεράσματα προκύπτουν από το νέο περιστατικό ρύπανσης του χειμάρρου Σεσκουλιώτη στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Ο πολύπαθος χείμαρρος μετατράπηκε χθες, για πολλοστή φορά, σε χαβούζα, καθώς κάποια βιομηχανία ξεφορτώθηκε τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, τα οποία μέσω του Σεσκουλιώτη κατέληξαν στον Ξηριά και στη συνέχεια στον Παγασητικό.

Η εικόνα του χειμάρρου με τους αφρούς στην κοίτη του και την αφόρητη δυσοσμία από τα μολυσμένα νερά που τον διέτρεχαν, ήταν κάτι παραπάνω από θλιβερή, όπως και το συμπέρασμα που αφορά στην ανεύθυνη στάση συγκεκριμένων προσώπων στην Α’ ΒΙΠΕ , τα οποία αδιαφορούν για τις έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος και της τήρησης της νομοθεσίας, αναφορικά στη διάθεση υγρών αποβλήτων. Η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος αναίσθητος επιβάρυνε τον συγκεκριμένο χείμαρρο και στη συνέχεα τη θάλασσα απορρίπτοντας απόβλητα, λίγες ώρες μετά από μια έντονη βροχόπτωση.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν και λειτουργούν κάποιες εταιρείες, στις όποιες έχουν επιβληθεί στο παρελθόν ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Ο εντοπισμός του ρυπαντή μετά από ανάλογα συμβάντα είναι πανεύκολος. Μόλις ληφθούν δείγματα από το σημείο της ρύπανσης, είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίηση της βιομηχανίας που ενήργησε με τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο, για το περιβάλλον, τρόπο. Έτσι, έρχονται τα διοικητικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000 ευρώ.

Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται όταν προκύψει περιστατικό ρύπανσης, όπως το χθεσινό. Ανάλογες επαναλαμβανόμενες πράξεις αυθαιρεσίας από τους «συνήθεις υπόπτους» μαρτυρούν ότι ελάχιστα τους απασχολεί η ύπαρξη των κλιμακίων ελέγχου του περιβάλλοντος, και ακόμη λιγότερο το διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα τους επιβληθεί, μόλις ταυτοποιηθεί η εταιρεία που μετέτρεψε σε οχετό κάποιον χείμαρρο.

Είτε γιατί έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν, είτε επειδή θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου έρθει η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι ασυνείδητοι της Α΄ΒΙ.ΠΕ. συνεχίζουν να αυθαιρετούν με τρόπο εγκληματικό για το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που θα τους επιβληθεί το πρόστιμο έχουν το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας στα διοικητικά δικαστήρια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με σκοπό να κερδίσουν χρόνο.

Αν όμως η νομοθεσία ήταν διαφορετική και προέβλεπε την άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου και στη συνέχεια την προσβολή της απόφασης για τη επιβολή του, πιστεύουμε ότι περιπτώσεις ρύπανσης όπως η χθεσινή θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, και πως η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών θα λειτουργούσε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτά όμως θα μπορούσαν να ισχύσουν σε μια διαφορετική χώρα. Σε μια χώρα χωρίς ανεπαρκείς νόμους και ασυνειδήτους πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου