Απαιτούνται σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα

απαιτούνται-σοβαρά-αντιπλημμυρικά-έ-100731

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ίσως να είναι λίγα, μετά και την πρόσφατη θεομηνία

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους κατοίκους των περιοχών στο Ανατολικό Πήλιο, όπου η μανία των καιρικών φαινομένων προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι αν αυτές οι καταστροφές θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τον καιρό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, και πως όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την αποφυγή καταστάσεων σαν αυτές που ζει την τελευταία εβδομάδα ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο επιμένουν ότι αν η κεντρική εξουσία είχε υιοθετήσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων για την υλοποίηση σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τότε δεν θα υπήρχαν σήμερα τουλάχιστον 30 σπίτια, σε όλο το μήκος του εν λόγω δήμου, που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μη κατοικήσιμα. Ούτε οι δρόμοι της περιοχής θα είχαν καταστραφεί, ούτε ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς, που αποτελεί καθοριστικό οικονομικό παράγοντα για ολόκληρο το Ανατολικό Πήλιο, θα διακινδύνευε την ομαλή διάθεση των έξι εκατομμυρίων κιλών μήλων που βρίσκονται στα ψυγεία του.

Τα τελευταία σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έγιναν στην πολύπαθη περιοχή, καταγράφονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από το Δασαρχείο. Εκείνες οι παρεμβάσεις προστάτεψαν το Πήλιο για σχεδόν τρεις δεκαετίες από προβλήματα όπως αυτά που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, από την Τσαγκαράδα μεχρι το Πουρί. Επειδή όμως τα χρόνια πέρασαν και η ένταση των καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται τελευταία είναι διαρκώς κλιμακούμενη, απαιτείται η δρομολόγηση παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν ουσιαστικά το Πήλιο από τη μανία του καιρού.

Τα 100 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ίσως να είναι λίγα, μετά και την πρόσφατη θεομηνία. Μόνο για την αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου, προκειμένου να υπάρχει μια υποτυπώδης επικοινωνία των χωριών με τον έξω κόσμο, θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υψηλότατο θα είναι επίσης το κόστος αποκατάστασης του αγροτικού οδικού δικτύου που καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ και για τις αποζημιώσεις των οικογενειών που βλέπουν τα σπίτια τους να παρασέρνονται από τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις, θα απαιτηθεί ένα επίσης μεγάλο χρηματικό ποσό.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας για την άμεση χρηματοδότηση σημαντικών εργολαβιών είναι έτοιμες. Μένει η πολιτεία να δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά και την απαιτουμένη πολιτική βούληση ώστε να εγκριθούν τάχιστα τα σχετικά κονδύλια. Η μέχρι στιγμής αντίδραση του κρατικού μηχανισμού δεν δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, ωστόσο αν οι τοπικοί φορείς ενωθούν και με μπροστάρηδες τους κυβερνητικούς βουλευτές διεκδικήσουν δυναμικά αυτό που δικαιούται το Πήλιο, τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Αλλιώς στην επόμενη καταιγίδα εδώ θα είμαστε να κλαίμε μοίρα μας και να παρακολουθούμε τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι, ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου