Τα εμπόδια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

τα-εμπόδια-εφαρμογής-του-αντικαπνιστ-123078

Με την επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε αρμόδιο φορέα, το κάπνισμα απαγορεύεται παντού, ακόμη και με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Στο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η ελληνική κοινωνία καλείται να αποδείξει ότι πλέον έχει ωριμάσει και είναι σε θέση να υλοποιήσει μέτρα που προάγουν τη δημόσια υγεία, σε μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη. Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη εφαρμογή του νόμου, ο οποίος είναι σε ισχύ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και προβλέπει απαγόρευση του καπνίσματος όχι μόνο στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης, προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των καταστηματαρχών, που θεωρούν ότι επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα μέτρο με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, καθώς προβλέπεται η επιβολή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων στους παρανομούντες. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει γενικότερη πολιτική πρόληψης ως προς τον περιορισμό του καπνίσματος.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες καταφέρουν να ελέγξουν τις επιχειρήσεις εστίασης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Το προσωπικό τους παραμένει περιορισμένο και οι εναπομείναντες ελεγκτές υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, είναι επιφορτισμένοι με το σύνολο των ελέγχων για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με τους ελέγχους για το κάπνισμα, τότε οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους θα μείνουν στο περιθώριο, και οι επιτήδειοι που καιροφυλακτούν ώστε να επωφεληθούν από ανάλογες καταστάσεις, θα στήσουν πραγματικό πάρτι παρανομιών με θύματα τους καταναλωτές.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν είναι ούτε οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών εστίασης, ούτε οι ελλείψεις σε προσωπικό στις υπηρεσίες ελέγχου. Η νοοτροπία του Έλληνα, που αν επιχειρήσεις να του κόψεις το τσιγάρο θα αντιδράσει και μάλιστα με απρόβλεπτο τρόπο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλοί καπνιστές θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους παντού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία του διπλανού τους που δεν είναι καπνιστής ή του ανήλικου παιδιού που εισπνέει τον καπνό. Δίχως τη σωστή παιδεία νόμοι σαν τον συγκεκριμένο πολύ δύσκολα θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, όπου υπάρχει γενικότερη αντίδραση ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην Ελλάδα, ο πρώτος νόμος κατά του καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες θεσπίστηκε το 1856 (!) χωρίς βέβαια ποτέ να εφαρμοστεί, έως το 2002 που ψηφίστηκε ένας ακόμη αντικαπνιστικός νόμος που επίσης έμεινε στα χαρτιά, για να φτάσουμε στον νόμο του 2008, που και πάλι άφηνε «παραθυράκια» ως προς την εφαρμογή του σε καταστήματα εστίασης, ανάλογα με το εμβαδό τους. Με την επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε αρμόδιο φορέα, το κάπνισμα απαγορεύεται παντού, ακόμη και με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο συγκεκριμένος νόμος, εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν υποστελεχωμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου