Συνηθίσαμε και την αιθαλομίχλη

συνηθίσαμε-και-την-αιθαλομίχλη-147195

Οσο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα ύψη, και τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αεριού είναι απαγορευτικά για πολλούς καταναλωτές, τόσο θα αυξάνεται η χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης

Πραγματικά, δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο στο θέμα της αιθαλομίχλης: Το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω η δημόσια υγεία, ή ότι η τοπική κοινωνία έμαθε να ζει με τους αέριους ρύπους και έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τα περισσότερα βράδια η πόλη μας θυμίζει θάλαμο αεριών; Και στο ένα και στο άλλο ενδεχόμενο οι συνέπειες είναι εξίσου αρνητικές, ενώ η απλή καταγραφή του φαινομένου από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε άλλο παρά συνδράμει τις όποιες προσπάθειες εκδηλώνονται έτσι ώστε να σταματήσει να μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό ο αέρας που αναπνέουμε.

Τα τελευταία 24ωρα η αιθαλομίχλη επανήλθε δριμύτερη για να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και να μας υπενθυμίσει ότι όσο δεν αλλάζουμε συνήθειες, ως προς την επιλογή ποιοτικών υλικών καύσης, και δεν στρεφόμαστε σε μέσα θέρμανσης που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τα αιωρούμενα σωματίδια θα κάνουν πάρτι.

Για να αλλάξουμε όμως συνήθειες πρέπει αφενός να αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον έτσι ώστε τα τζάκια και οι ξυλόσομπες να μην αποτελούν μονοδρομη επιλογή για την πλειοψηφία των νοικοκυριών και αφετέρου να σταματήσει από την πλευρά της πολιτείας η τακτική της επιβολής ληστρικών φόρων στα καύσιμα, μόνο και μόνο για να εισπράξει το κράτος έσοδα. Όσο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα ύψη και τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αεριού είναι απαγορευτικά για πολλούς καταναλωτές, τόσο θα αυξάνεται η χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης, και κατά συνέπεια θα μεγεθύνεται το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Οι κατά διαστήματα επισημάνσεις και οι προτροπές των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας για προσεκτική επιλογή υλικών που χρησιμοποιούνται σε καυστήρες, τζάκια και σόμπες, όχι μόνο πέφτουν στο κενό, αλλά παρατηρείται επιδείνωση του φαινομένου, όσο περνούν τα χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν πλέον πληροφορίες στη διάθεση των υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ότι κάποιοι επιτήδειοι παίρνουν απόβλητα από εργοστάσια της περιοχής, τα μετατρέπουν σε πέλετ και στη συνέχεια διαθέτουν παράνομα το τελικό προϊόν στην αγορά! Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το κυνηγητό για τον εντοπισμό των πηγών παράνομης καύσης επικίνδυνων υλικών γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, χωρίς ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν, προς το παρόν, να εξαλείψουν το φαινόμενο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η λύση στο πρόβλημα είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος είναι ο οικονομικός. Όσο δεν αλλάζουν τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τόσο θα επιδεινώνεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Δυστυχώς, δεν απέχουμε πολύ από τη στιγμή που το πρόβλημα θα καταστεί μη αντιμετωπίσιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου