Δεκτικός στον διάλογο, αλλεργικός στην κριτική

δεκτικός-στον-διάλογο-αλλεργικός-στη-153848

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που βρέθηκε χθες στον Βόλο για τα εγκαίνια του ιατρείου βηματοδοτών στο «Αχιλλοπούλειο» και της Τοπικής Ομάδας Υγείας, δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού προσώπου που αποδέχεται τον διάλογο. Είναι επίσης ένας άνθρωπος ηπίων τόνων που δεν επιδιώκει τις αντιπαραθέσεις και τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με τον στενότερο του συνεργάτη, τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πάνω του πολλές φορές τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας.

Με τον υπουργό μπορεί κάποιος να συζητήσει πολιτισμένα και να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις του, άσχετα αν στην πράξη ελάχιστα μπορούν να υλοποιηθούν, με δεδομένες τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες. Με τον αναπληρωτή υπουργό δεν μπορεί να γίνει ούτε διάλογος, ούτε να προκύψουν συμπεράσματα, καθώς θεωρεί ότι παντού υπάρχουν εχθροί που προσπαθούν να απαξιώσουν και να μηδενίσουν το έργο του.

Αν για παράδειγμα, στη χθεσινή συνάντηση, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Βόλου, όπου ήταν παρόντες οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας, παρευρισκόταν ο κ. Πολακης και όχι ο κ. Ξανθός, η συζήτηση θα είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά. Χθες ακούστηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας από τους λειτουργούς του, που ζουν από μέσα τα προβλήματα και το στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια, που οι μνημονιακές περικοπές το έχουν γονατίσει.

Ο κ. Ξανθός άκουσε υπομονετικά όλους τους ομιλητές, κρατώντας ταυτόχρονα σημειώσεις. Δεν αρκέστηκε δηλαδή στο να παραλάβει τα υπομνήματα των γιατρών, των νοσηλευτών και των εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που σχετίζονται με τον ευαίσθητο το τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε δεκτικός σε προτάσεις και έδειξε ενδιαφέρον να ακούσει όλες τις απόψεις. Οι δε δεσμεύσεις του για προσλήψεις μονίμων γιατρών και ειδικά ενός ογκολόγου και ενός οφθαλμιάτρου που είναι άμεσης προτεραιότητας για το «Αχιλλοπούλειο», μόνο θετικά μπορούν να σχολιαστούν.

Το μόνο αρνητικό είναι η ακλόνητη βεβαιότητα του κ. Ξανθού ότι η παρούσα κυβέρνηση έσωσε από τον αφανισμό το εθνικό σύστημα υγείας και αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό δομές, οι οποίες πριν το 2015 ήταν λίγο πριν την πλήρη κατάρρευση. Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο είναι η άποψή του για τα ΜΜΕ, που, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός του, θεωρεί ότι ασκούν μεροληπτική κριτική. Υπό αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν γίνουν πράξη οι υπουργικές δεσμεύσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου, καθώς η έπαρση και η αλλεργία στην κριτική είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι όταν ασκείται δημόσια διοίκηση, και μάλιστα σε μια χρεοκοπημένη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου