Επίσκεψη ουσίας ή επικοινωνιακή φιέστα;

επίσκεψη-ουσίας-ή-επικοινωνιακή-φιέσ-155479

Η αίσθηση των πολιτών για τις ΤΟΜΥ είναι πως θα λειτουργήσουν εις βάρος των ιατρείων του ΠΕΔΥ, όπου επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό -και όχι μόνο- προσωπικό

Υπό δυσμενείς προοπτικές και συνθήκες θα γίνει η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στον Βόλο, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ η ενόχληση γιατρών και φαρμακοποιών, για τη σιωπή του υπουργείου στο αίτημά τους να συναντήσουν τον υπουργό, είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Αυτό το κλίμα είναι ικανό να χαλάσει τα σχέδια των διοργανωτών της επίσκεψης του κ. Ξανθού, που θα βρεθεί στην περιοχή για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες (η προηγούμενη επίσκεψή του έγινε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, όταν βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα).

Η σημερινή επίσκεψη θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρα αν υπήρχαν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης, καθώς ο υπουργός θα πρέπει να βρεθεί μέσα σε λίγες ώρες σε τουλάχιστον έξι διαφορετικά σημεία. Ταυτόχρονα, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα εγκαινιαστεί και η Τοπική Ομάδα Υγείας στη Νέα Ιωνία ή μόνο αυτή στην Αγριά.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία μετά τις αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας για τον τρόπο στελέχωσης των ΤΟΜΥ, δεν ευνοεί θριαμβολογίες και κομπασμούς από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Μπορεί οι αρχικοί σχεδιασμοί για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας να είχαν ουσιαστική στόχευση, ωστόσο στην πορεία προέκυψαν νέα δεδομένα μετά και τις αποστάσεις που κράτησαν από τον συγκεκριμένο προγραμματισμό οι γιατροί – ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αίσθηση των πολιτών για τις ΤΟΜΥ είναι πως θα λειτουργήσουν εις βάρος των ιατρείων του ΠΕΔΥ, όπου επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό -και όχι μόνο- προσωπικό.

Για όλους αυτούς του λόγους, οι συνταξιούχοι που θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι έξω από το Νοσοκομείο θα ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως επίσης και οι γιατροί με τους φαρμακοποιούς, που αγωνιούν για τις εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, ιδίως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η άρνηση, επί της ουσίας, του υπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους γιατρών και φαρμακοποιών, πυροδοτεί ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση για διάλογο από πλευράς κυβέρνησης, τη στιγμή που τα προβλήματα οξύνονται παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Παρ’ όλα αυτά, είναι στο χέρι του υπουργού και των συνεργατών του να αλλάξουν το κλίμα της επίσκεψης και να διαψεύσουν όσους θεωρούν ότι θα επιχειρηθεί σήμερα μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, με ξεκάθαρα κομματικό χαρακτήρα και αυστηρό έλεγχο προσώπων στα σημεία όπου θα βρεθεί και θα μιλήσει ο κ. Ξανθός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου