Οταν αλλάζουν μόνο τα γράμματα στα ακρωνύμια

οταν-αλλάζουν-μόνο-τα-γράμματα-στα-ακρ-169200

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι υπουργοί που τις στελεχώνουν, αλλάζουν τις ταμπέλες και τα ονόματα των δημόσιων δομών, χωρίς επί της ουσίας να αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας τους, σε ό,τι αφορά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που με τους φόρους τους συντηρούν το πολυδάπανο Δημόσιο.

Στην περίπτωση της δημόσιας υγείας, το ΙΚΑ βαφτίστηκε ΠΕΔΥ από τον Άδωνη Γεωργιάδη και τώρα το ΠΕΔΥ βαφτίζεται ΤΟΜΥ από τον Ανδρέα Ξανθό. Και ο ένας και άλλος υπουργός ήθελαν να εγκαινιάσουν πάση θυσία νέες δομές υγείας, δίχως ωστόσο να έχουν φροντίσει εκ των προτέρων για τη σωστή στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων έτσι ώστε η λειτουργία τους να γίνεται απρόσκοπτα.

Στον αέρα ήταν και παραμένει το ΠΕΔΥ, το οποίο στερείται ικανού αριθμού βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, ενώ ως προς τα λειτουργικά του ζητήματα επικρατεί το απόλυτο χάος, ακόμη και σε τομείς όπως η θέρμανση τον χειμώνα και η ψύξη το καλοκαίρι, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας παραμένει δέσμιο ενός απίστευτου γραφειοκρατικού κομφούζιου, όπου κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίλυση βασικών προβλημάτων.

Έρχονται τώρα οι Τοπικές Ομάδες Υγείας με σκοπό να ενισχύσουν τον ευαίσθητο τομέα της παροχής σωστών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, και μπορεί οι αρχικές προθέσεις αυτών που εμπνεύστηκαν το νέο σύστημα να ήταν θετικές, στην πράξη ωστόσο διαπιστώνονται σοβαρές αρρυθμίες, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τότε ο νέος θεσμός θα μετατραπεί σε κακέκτυπο των υφιστάμενων δημόσιων δομών υγείας.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να αποδυναμώνεται πλήρως από πλευράς ιατρικού προσωπικού το ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας, έτσι ώστε να στελεχωθεί με τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών η Τοπική Ομάδα Υγείας, η οποία παρεμπιπτόντως θα λειτουργήσει στους χώρους του πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Με αλλά λόγια, μεταφέρουν τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, χωρίς μάλιστα τη δική τους συγκατάθεση, στην Τοπική Ομάδα Υγείας, που θα εγκαινιαστεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την ερχόμενη Παρασκευή από τον ίδιο τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό. Φανταζόμαστε ότι δεν είχαν στο μυαλό τους αυτή την εξέλιξη οι εμπνευστές του νέου θεσμού υγείας.

Από την άλλη μεριά, ο τρόπος που στήθηκε το νέο σύστημα, χωρίς δηλαδή μακρόπνοο σχεδιασμό, και χρηματοδότηση όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από ευρωπαϊκούς πόρους για δύο συν δύο χρόνια, αποθαρρύνει τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ, καθώς η ύπαρξή τους θα είναι μάλλον βραχύβια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου