Ματ, μπουλντόζες και αντιεξουσιαστές

ματ-μπουλντόζες-και-αντιεξουσιαστές-173032

Τα οφέλη για τη τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά από την υλοποίηση του σχεδιασμού του πανεπιστημίου για την επέκταση της πολυτεχνικής του σχολής

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε χθες από νωρίς το πρωί στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από τα παλιά κτίρια, πίσω από τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, προκειμένου να απομακρυνθούν οι καταληψίες και να ξεκινήσει η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της πρώην υπηρεσίας εγγείων βελτιώσεων, ώστε να ανεγερθούν στη θέση τους οι νέες ακαδημαϊκές υποδομές, δεν ήταν σίγουρα οι ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει μια παρέμβαση ανάλογου βεληνεκούς. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους νεαρούς της ομάδας «Τερμίτα».

Η στάση τους το προηγούμενο καλοκαίρι κάθε άλλο παρά βοήθησε στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία αφενός θα διασφάλιζε τον σχεδιασμό των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες αγόρασαν πριν από σχεδόν μια δεκαετία την επίμαχη έκταση και πριν από λίγους μήνες εξασφάλισαν την πολυπόθητη χρηματοδότηση για την ανέγερση των νέων ακαδημαϊκών υποδομών, και αφετέρου θα απέτρεπε τα σημερινά γεγονότα.

Τα έργα που ξεκίνησαν, έστω υπό την παρουσία 100άδων αστυνομικών, θα αλλάξουν την εικόνα όχι μόνο της πολυτεχνικής σχολής, άλλα συνολικά του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, καθώς θα αναβαθμιστεί ένα από τα πιο «ζωντανά» κομμάτια του και ταυτόχρονα θα αναπλαστεί ένας χώρος που παράμενε αναξιοποίητος και ρημαγμένος για δεκαετίες. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι νεαροί που για χρόνια είχαν καταλάβει τις επίμαχες εγκαταστάσεις, δυστυχώς υπό την ανοχή προηγούμενων πρυτανικών αρχών.

Η πόλη, το προηγούμενο καλοκαίρι που προέκυψαν οι πρώτες κινητοποιήσεις των καταληψιών, αντέδρασε στην αρχή μουδιασμένα, στη συνέχεια όμως οι φορείς και τα κόμματα στήριξαν τον σχεδιασμό του πανεπιστημίου και την επιλογή του να επεκτείνει τις υποδομές του. Αυτή η επέκταση, που βάσει του σχετικού προγραμματισμού θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία, θα επιτρέψει στους χιλιάδες φοιτητές των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας να κάνουν τις σπουδές τους σε ένα περιβάλλον αντάξιο του επιστημονικού τους αντικειμένου και όχι μέσα σε δυσλειτουργικές αίθουσες, ή ακόμη και μέσα σε προκάτ κατασκευές, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τα οφέλη για τη τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά από την υλοποίηση του σχεδιασμού του πανεπιστημίου για την επέκταση της πολυτεχνικής του σχολής. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει στο πλευρό των πρυτανικών αρχών με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά «αντίποινα» από τους αντιεξουσιαστές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου