Καταδικαστική απόφαση

καταδικαστική-απόφαση-191399

Με συντονισμένο και δυναμικό τρόπο πρέπει να αντιδράσουν οι φορείς της Μαγνησίας στην αποκάλυψη του «Ταχυδρόμου», για τη μεταφορά της έδρας της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από την καρδιά της Νέας Ιωνίας στον Αυλώνα Αττικής. Μάλιστα οι αντιδράσεις των εκπροσώπων της περιοχής πρέπει να είναι ακόμη πιο δυναμικές, όσο δημοσιοποιούνται δηλώσεις και διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών περί του αντιθέτου. Αν λάβουμε υπόψη αυτές τις διαβεβαιώσεις που κάνουν λόγο για σχέδια επί χάρτου και όχι για ειλημμένες αποφάσεις, τότε μάλιστα οφείλουμε να κάνουμε την αντίδραση της περιοχής κάτι παραπάνω από εκκωφαντική.

Τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο νομός τα τελευταία χρόνια είναι απανωτά. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νέες απώλειες, πολύ δε περισσότερο όταν η περιοχή παραμένει στον θλιβερό κατάλογο των πρωταθλητριών στην ανεργία και την οικονομική υπανάπτυξη. Ενδεχόμενη μεταφορά της μονάδας των πεζοναυτών θα στερήσει από την τοπική οικονομική δραστηριότητα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ξοδεύουν κάθε χρόνο οι 1000 αξιωματικοί και οπλίτες που δραστηριοποιούνται εντός της Ταξιαρχίας. Οι συνέπειες για την αγορά του Βόλου θα είναι οδυνηρές, ιδίως σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει καταφέρει καίρια χτυπήματα σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.

Τα χρήματα που θα στερηθεί το πολεοδομικό συγκρότημα από τη μεταφορά του στρατοπέδου εκτός Μαγνησίας δεν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν με κανέναν τρόπο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η επίμαχη έκταση παραχωρηθεί γρήγορα στην πόλη ή το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέχρι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της είτε για τη δημιουργία εμπορικών δραστηριοτήτων, είτε για την ανέγερση πανεπιστημιακών υποδομών θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Στο μεταξύ η τοπική οικονομία θα έχει δεχτεί ένα καθοριστικό χτύπημα.

Στη προκειμένη περίπτωση, η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της καλούνται να δημιουργήσουν ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στον επίμαχο σχεδιασμό. Ο δήμος, η περιφέρεια οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποι των οικονομικών, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων του νομού πρέπει να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση και να αναπτύξουν έναν αντίλογο με πανίσχυρα επιχειρήματα. Να καταστήσουν σαφές στη κυβέρνηση και τους τοπικούς εκπροσώπους της ότι η περιοχή δεν είναι διατιθέμενη να δεχτεί άλλα πλήγματα. Ήδη έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα μέσω του αποκλεισμού της από προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει αρκετές φορές ότι η Μαγνησία δεν περιλαμβάνεται στις πρώτες επιλογές της, και αυτό αποδεικνύεται και από την πλήρη ανυπαρξία έργων τα τελευταία χρόνια. Άλλο όμως να την αγνοεί και άλλο να λαμβάνει αποφάσεις που καταδικάζουν τον Βόλο σε οικονομικό μαρασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου