Η πρόκληση της επόμενης ημέρας

η-πρόκληση-της-επόμενης-ημέρας-197846

Ο συγκερασμός αυτών των δύο φιλοσοφιών μπορεί να οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα. Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι πρωτίστως οι επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας τελείωσαν και το αποτέλεσμα της κάλπης δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τη βούληση του εκλογικού σώματος. Ο νικητής, αφού απολαύσει τη χαρά της επιτυχίας, θα κάνει τον απολογισμό της προεκλογικής περιόδου και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που συνέβαλαν στην επικράτησή του. Ο ηττημένος, αφού αναλύσει τα αίτια της αποτυχίας και ξεπεράσει τη δικαιολογημένη πικρία για το ατυχές αποτέλεσμα, θα ανασυγκροτηθεί και θα ετοιμαστεί για να ασκήσει τον δικό του ρόλο στη νέα διοίκηση του κορυφαίου θεσμικού οργάνου των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής.

Όσα προηγήθηκαν πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά ακόμη και όσα έγιναν το τριήμερο που αυτές ήταν ανοικτές, ανήκουν το παρελθόν. Η κάθε πλευρά επέλεξε ένα συγκεκριμένο τρόπο ώστε να διεκδικήσει την ψήφο των μελών του Επιμελητηρίου. Η παράταξη του Τέλη Μπασδάνη δικαιώθηκε ως προς τη δική της στρατηγική, ενώ η πλευρά του Τρύφωνα Πλαστάρα όχι. Οι πρώτες δηλώσεις των δύο βασικών μονομάχων δημιουργούν κάποια περιορισμένη έστω αισιοδοξία, ότι η επόμενη ημέρα θα τους βρει να υπηρετούν το «επιχειρείν» και τις εκρηκτικές ανάγκες του με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μετριοπάθεια.

Η προεκλογική αντιπαράθεση που ορισμένες φορές ξέφυγε από τα εσκαμμένα, και γι’ αυτό ίσως να μην επετεύχθη ο στόχος για αυξημένη συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, ανήκει στο παρελθόν. Ό,τι έγινε, έγινε, και η κάθε πλευρά έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την όξυνση του κλίματος και την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη.

Η σελίδα που άνοιξε για το Επιμελητήριο Μαγνησίας περιλαμβάνει μια ισχυρή πλειοψηφία που σκοπεύει να συνεχίσει το έργο της για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, και μια αντιπολίτευση με φρέσκιες ιδέες για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός, έτσι ώστε να σταματήσουν να τον αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα ή ακόμη και με αδιαφορία χιλιάδες μέλη του. Ο συγκερασμός αυτών των δύο φιλοσοφιών μπορεί να οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα. Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι πρωτίστως οι επαγγελματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, που θα δουν τη διοίκηση του θεσμικού τους οργάνου να λειτουργεί προς το δικό τους συμφέρον.

Σε περίπτωση όμως που συνεχιστεί η άγονη αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου, και οι σύμβουλοι των δύο πρώτων συνδυασμών μεταφέρουν τις ιδεολογικές -και όχι μόνο- διαφορές τους στο νεοσύστατο Δ.Σ., ο επιμελητηριακός θεσμός θα πληγωθεί, οι ασκούντες διοίκηση θα απαξιωθούν και τα απλά μέλη που θα κληθούν στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν, θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που προσήλθαν στις κάλπες το προηγούμενο τριήμερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου