Χαριστική βολή στο δημογραφικό

χαριστική-βολή-στο-δημογραφικό-207831

Οι οικογένειες με πολλά παιδιά ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν με τον σεβασμό και την αναγνώριση που δικαιούνται

Υπάρχει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προβλέπει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας σε σαράντα χρόνια από σήμερα μπορεί να μειωθεί στα 8 εκατομμύρια άτομα. Κι αυτό γιατί οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις, ενώ αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει υπέρ των γεννήσεων, όσο τουλάχιστον η χώρα μας παραμένει στη δίνη της οικονομικής ύφεσης. Το δημογραφικό ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι οικογένειες με πολλά παιδιά ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν με τον σεβασμό και την αναγνώριση που δικαιούνται. Τα κίνητρα που έδινε κατά καιρούς η πολιτεία ήταν ανεπαρκή για να στηρίξουν εκείνους τους γονείς που αποφάσισαν να κάνουν μεγάλες οικογένειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το οικονομικό σκέλος αυτής της απόφασης.

Ωστόσο, τώρα έρχεται η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, για να δώσει τη χαριστική βολή στην προσπάθεια να αυξηθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας. Το επικοινωνιακό περιτύλιγμα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ήπια στην κοινή γνώμη η επίμαχη συμφωνία, η αύξηση δηλαδή του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων κατά 40%, δεν μπορεί να μετριάσει τις αντιδράσεις των τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών, καθώς αυτό το ποσοστό θα προκύψει από την κατάργηση του επιδόματος που λαμβάνουν οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, λόγω υπερβάσης του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Προφανώς θεωρήθηκε από την κυβέρνηση και τους τροικανούς συνομιλητές της, ότι δύο γονείς που εργάζονται πλήρως και λαμβάνουν τον χρόνο πάνω από 34.000 ευρώ μεικτά, δεν έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας για να καλύψουν μέρος των εξόδων για τα φροντιστήρια ή τις σπουδές των παιδιών τους. Αυτά τα 1.500 ευρώ που θα σταματήσουν να λαμβάνουν από την επόμενη χρονιά οι τρίτεκνοι με το συγκεκριμένο ετήσιο εισόδημα, θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων, ή κάποιες άλλες βασικές ανάγκες των παιδιών τους. Δυστυχώς όμως για τις οικογένειες που επέλεξαν να κάνουν πολλά παιδιά, η πολιτεία επέλεξε να σταθεί απέναντί τους και να καταργήσει και το τελευταίο κίνητρο της πολυτεκνίας. Απόλυτα δικαιολογημένη λοιπόν η οργή και η αγανάκτηση τριτέκνων και πολυτέκνων, που μεθαύριο κιόλας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος με σκοπό να κινηθούν στη συνέχεια προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, εφόσον βέβαια τους το επιτρέψουν οι δυνάμεις καταστολής, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν λάβει εντολές να μην επιτρέψουν καν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου