Κι όμως, έχουμε χρεοκοπήσει…

κι-όμως-έχουμε-χρεοκοπήσει-238350

Μήνα με τον μήνα μεγαλώνει η τρύπα στα δημόσια έσοδα, ενώ τα ληξιπρόθεσμα μάλλον θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ πριν την αυγή του 2018. Το ότι δεν έχουμε τεθεί ακόμη εκτός οικονομικών στόχων, αναφορικά στο πλεόνασμα, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών και στο άγριο κυνήγι που έχει εξαπολύσει η εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων. Όσο δηλαδή εξαντλούνται οι φοροδοτικές δυνατότητες των πολιτών, τόσο σφίγγει η θηλιά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, με σκοπό να επιτευχθεί το 2017 πλεόνασμα πάνω από το 2% του ΑΕΠ και το 2018 αυτό το ποσοστό να φτάσει στο 3,5%. Όλα αυτά βέβαια βάσει των προβλέψεων που έχουν κάνει οι τροϊκανοί και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Χωρίς, να λαμβάνουν υπόψη την τραγική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφιας των ελληνικών νοικοκυριών συνεχίζουν και επιβάλλουν φόρους που ουδείς γνωρίζει πώς θα πληρωθούν. Το πρώτο μήνυμα το πήραν φέτος, όταν από τον Αύγουστο και μετά προστίθεται κάθε μήνα και από ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ στο συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος. Οι μισοί φορολογούμενοι χρωστούν πλέον στην εφορία και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει σωρευτεί ξεπερνά το μισό ΑΕΠ της χώρας! Το δεύτερο μήνυμα θα το πάρουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αλλά και οι δανειστές μετά το 2018 που θα περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις και θα μειωθεί δραματικά τα όριο του αφορολογήτου. Τότε που οι περισσότεροι συνταξιούχοι και μισθωτοί θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος των ετήσιων αποδοχών τους, θα έρθει η πραγματική κατάρρευση στα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα.

Το κράτος και οι εισπρακτικοί του μηχανισμοί «στραγγίζουν» τους πολίτες σαν να μην υπάρχει αύριο, ξεπερνώντας και τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές ως προς τη διαδικασία εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Ό,τι έχει απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα το αρπάξει η εφορία για να βγουν στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός και να καμαρώνουν ότι έχει επιτευχθεί πλεόνασμα από το οποίο ένα σημαντικό μέρος του θα επιστραφεί στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Έτσι όπως πάμε, μετά το 2019 οι περισσότεροι εξ ημών θα βρισκόμαστε στην κατηγορία των οικονομικά εξαθλιωμένων και η χορήγηση επιδομάτων, είτε με τη μορφή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είτε μέσα από το κοινωνικό μέρισμα, θα καθίσταται απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Κατά τα άλλα, τον ερχόμενο Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια, ωστόσο θα παραμείνουμε υπό οικονομική επιτροπεία, με την ελπίδα ότι η επίτευξη των στόχων για πλεονάσματα – μαμούθ θα οδηγήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Διαφορετικά η χώρα μας, που μετά το 2020 θα βρεθεί με δημόσιο χρέος πάνω από 320 δισεκατομμύρια ευρώ και ιδιωτικό άλλα τόσα (αν υπολογίσουμε και τα «κόκκινα» δάνεια), δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα σωτηρίας. Εκτός και αν στο μεταξύ οι κυβερνώντες αλλάξουν ρότα, σε ό,τι αφορά στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας μέσα από επενδύσεις και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για τα ξένα κεφάλαια.

Εκ των πραγμάτων η σημερινή κατάσταση με τους μισούς Έλληνες να οφείλουν στην εφορία και τους άλλους μισούς να φυτοζωούν ώστε να μην μπουν στις μαύρες λίστες του Υπουργείου Οικονομικών έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ήδη φάνηκαν τα πρώτα σημάδια του αδιεξόδου. Αν αυτά τα σημάδια δεν ερμηνευτούν σωστά από τους κυβερνώντες η πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου