Η απόσταση από την θεωρία στην πράξη

η-απόσταση-από-την-θεωρία-στην-πράξη-284052

Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται τόσο με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την απόλυτη εξάρτησή της από τα δανεικά των ευρωπαίων εταίρων, όσο και με το μείζον ζήτημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση

Χόρτασαν από θεωρία και οράματα οι αιρετοί και οι εκπρόσωποι παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων της Μαγνησίας που συναντήθηκαν χθες με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Το επικείμενο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα έβγαλε από τα γραφεία τους τα κυβερνητικά στελέχη και τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να καταγράψουν προτάσεις και προβλήματα των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, και στη συνέχεια όλα αυτά να φιλτραριστούν μέσα από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε θεωρητικό επίπεδο, τα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης παίρνουν άριστα. Στην πράξη όμως υπάρχει πρόβλημα, καθώς μια σειρά από αρνητικούς παράγοντες αναγκάζουν όσους συνομίλησαν αυτές τις ημέρες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την έξοδο της από τη βαθιά μνημονιακή κρίση.

Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται τόσο με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την απόλυτη εξάρτησή της από τα δανεικά των ευρωπαίων εταίρων, όσο και με το μείζον ζήτημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εμπιστοσύνης είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι εκ των δημάρχων και των εκπροσώπων φορέων που ήρθαν σε επαφή με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αποχώρησαν από αυτές τις συναντήσεις με μεγάλες επιφυλάξεις και αμφιβολίες.

Αναμφίβολα η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να έρθει σε επαφή με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της, και όχι να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις που θα είναι ξεκομμένες από τις ανάγκες των πολιτών, αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού υπάρχει μεγάλη απόσταση, και ο κάκιστος βαθμός που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της αξιοπιστίας, κάνει ακόμη πιο κουμπωμένους όσους μετείχαν στη διαβούλευση των τελευταίων ημερών.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα της οικονομικής επιτροπείας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των θεσμών να έχουν επιβάλει έναν τρόπο διακυβέρνησης, όπου τα πάντα ελέγχονται από τους θεσμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, θα καταφέρει η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό χωρίς να παρεμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο οι τροϊκανοί για να επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις; Και εφόσον ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιτρέψει την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη, από τη στιγμή μάλιστα που ζητήματα όπως οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική ώθηση στον τόπο μας εξακολουθούν και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση σαν αξεπέραστα ταμπού;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου