Στο έλεος της μοίρας

στο-έλεος-της-μοίρας-436840

Μόνο λόγια και υποσχέσεις εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι, αναφορικά στη εξόφληση χρημάτων που τους οφείλονται

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα ο κλάδος της κτηνοτροφίας, καταδεικνύει συνολικά τα εκρηκτικά προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, καθώς επίσης και με τη δεδομένη αδιαφορία του πολιτικού προσωπικού σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Δυστυχώς ο κλάδος των κτηνοτρόφων έχει απέναντί του ακόμη μια αναξιόπιστη και αδιάφορη κυβέρνηση, που μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αγνοεί σε μεγάλο βαθμό την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι επέλεξαν να ζήσουν από τη φροντίδα και την εκτροφή των ζώων τους.

Οι καταγγελίες της προέδρου των κτηνοτρόφων της Αισωνιας για τη μη καταβολή οικονομικών ενισχύσεων για το γάλα και τη σχεδόν εξάμηνη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων για τη ζημιά που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο των συναδέλφων της από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας. Όλο λόγια και υποσχέσεις εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι, αναφορικά στη εξόφληση χρημάτων που τους οφείλονται. Χρήματα που μπορεί να ξεπερνούν και τις 2.000 ευρώ ανά περίπτωση (ποσό ιδιαίτερα σημαντικό τη δεδομένη χρονική συγκυρία, όπου οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές πλήττουν και τον πρωτογενή τομέα).

Ποιος όμως να ενδιαφερθεί για την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας έναντι των κτηνοτροφών; Τα πολιτικά πρόσωπα που τους υποσχέθηκαν αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν τον περασμένο χειμώνα; Έχει φτάσει καλοκαίρι και ακόμη να ξεκινήσει να τρέχει η σχετική διαδικασία. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν ελπίζουν καν ότι θα αποζημιωθούν για τα ζώα που έχασαν κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου Ιανουαρίου.

Μέσα σε όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαράδεκτη στάση των εμπόρων, οι οποίοι ρίχνουν αυθαίρετα τις τιμές στο γάλα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των κτηνοτροφών για ρευστότητα. Επικαλούμενοι το θέμα της φέτας και το περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την περίφημη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, οι έμποροι λειτουργούν σύμφωνα με τους ψυχρούς κανόνες της αγοράς και αδιαφορούν για το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε αφανισμό και οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι.

Οι τελευταίοι αισθάνονται ότι είναι εντελώς απροστάτευτοι στις ορέξεις των μεσαζόντων, ενώ η πολιτεία παραμένει προκλητικά απούσα και οι κυβερνητικοί βουλευτές τελείως άφαντοι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο παράπονο των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων στην περιοχή μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου