Πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς

πιο-τροϊκανοί-και-από-τους-τροϊκανούς-497844

Λειτουργώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους τροϊκανούς, πιέζουν για τη «Σταύρωση» των εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρήκαν στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων τον ιδανικό σύμμαχο για την άμεση υλοποίηση της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά στην εφαρμογή των νέων σκληρών οικονομικών μέτρων. Υπογραμμίζουμε τη λέξη «άμεση», γιατί βάσει του μηνιαίου δελτίου του ΣΕΒ, πρέπει να μειωθεί από του χρόνου το αφορολόγητο όριο και όχι από το 2020, έτσι ώστε να περιληφθεί πιο γρήγορα στα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πιο απλά, οι βιομήχανοι ζητούν να αυξηθούν τα φορολογικά βάρη των εργαζομένων ταχύτερα, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις τους σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Προφανώς αγνοούν στον ΣΕΒ το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες στις αποδοχές τους όχι μόνο λόγω των μειώσεων που έφεραν τα μνημόνια, αλλά και εξαιτίας την αύξησης της φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου. Αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι νομοθετήθηκαν για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η εργοδοσία εκμεταλλεύτηκε αυτό το περιβάλλον και αφού μείωσε στα απολύτως αναγκαία επίπεδα το προσωπικό των επιχειρήσεων, στη συνέχεια συρρίκνωσε τις αποδοχές του και μετέτρεψε σε λάστιχο της εργασιακές σχέσεις.

Οι μνημονιακοί νόμοι της τελευταίας επταετίας άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις, με τις κυβερνήσεις να αποδέχονται την εφαρμογή μέτρων, τα οποία γονάτισαν την εργατική τάξη. Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, ενώ οι εκάστοτε κυβερνώντες απλά ψηφίζουν στη Βουλή όσα τους επιβάλουν οι δανειστές. Ούτε η οικονομία μας έγινε πιο ανταγωνιστική, ούτε νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ούτε προστατεύτηκαν εκείνες οι θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα.

Έχοντας καλομάθει από την καταιγίδα των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έρχονται τώρα να ζητήσουν επίσπευση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απώλεια ενός επιπλέον μισθού το χρόνο. Λειτουργώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους τροϊκανούς πιέζουν για τη «Σταύρωση» των εργαζομένων με συνοπτικές διαδικασίες. Αδιαφορούν για το ενδεχόμενο να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα μέχρι το 2020, που έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση του μέτρου για τη συρρίκνωση του αφορολογήτου και διαφοροποιηθεί τελικά, προς το καλύτερο, η επίμαχη συμφωνία.

Το μόνο θετικό είναι πως η παρούσα κυβέρνηση, που θέλει να μεταθέσει την υλοποίηση της επώδυνης συμφωνίας για τη διετία 2019–2020, δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις του ΣΕΒ, όχι γιατί ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, αλλά γιατί δεν θέλει να επιβαρυνθεί κι άλλο η εικόνα της, διακινδυνεύοντας να λάβει ακόμη και μονοψήφιο ποσοστό όταν προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου