Η ομαδική βία στους μαθητικούς αγώνες

η-ομαδική-βία-στους-μαθητικούς-αγώνες-530442

Τα θλιβερά γεγονότα στο κλειστό γήπεδο της Νεάπολης στη Λάρισα, που σημάδεψαν τον ημιτελικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας και του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, δεν πρέπει απλά να θορυβήσουν τους διευθυντές εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους και τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση ανάλογων αθλητικών εκδηλώσεων. Πρέπει να τους θέσουν σε συναγερμό, καθώς τα κρούσματα οπαδικής βίας που συναντάμε σχεδόν κάθε Κυριακή στα γήπεδα της χώρας, μεταφέρονται δυστυχώς με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και στη σχολική κοινότητα. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα ένας αγώνας μπάσκετ μεταξύ εφήβων να γίνεται υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό το γεγονός της ρίψης αντικειμένων εντός του αγωνιστικού χώρου από τους νεαρούς θεατές, οι οποίοι στη συνέχεια συμπεριφέρθηκαν σαν κοινοί χούλιγκαν.

Τα γεγονότα της Λάρισας δεν είναι ούτε μεμονωμένα, ούτε συγκυριακά. Και στο Βόλο και στην Καρδίτσα έχουν επαναληφθεί ανάλογες απαράδεκτες καταστάσεις και συμπεριφορές, με πρωταγωνιστές μαθητές αλλά και εξωσχολικούς που παρεισφρείουν στις κερκίδες των γηπέδων, όπου λαμβάνουν χώρα οι αθλητικοί αγώνες. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους διοργανωτές, ωστόσο δεν κάνουν κάτι ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο και, γιατί όχι, να το εξαλείψουν. Ο βασικός στόχος των αθλητικών διοργανώσεων μεταξύ σχολειών ανά νομό και ανά περιφέρεια είναι η προάσπιση των ιδεωδών της άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι». Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι μπορεί να προκύψει σε μια αντίστοιχη αθλητική εκδήλωση, σε περίπτωση που ξεφύγει ο έλεγχος λόγω του φανατισμού, της οπαδικής βίας και της ακατανόητης λογικής των ανεγκέφαλων.

Τα γεγονότα στο κλειστό της Νεάπολης μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι δεν απέχουμε πολύ από το ενδεχόμενο συμπλοκών μεταξύ μαθητών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σωματική τους ακεραιότητα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να παρατηρεί το φαινόμενο από απόσταση, χωρίς την παραμικρή διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης. Κατά συνέπεια, οι διευθυντές της εκπαίδευσης πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και, εφόσον διερευνήσουν όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη μέτρων, που θα διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθητικών αγώνων, ας μη διστάσουν ακόμη και να αναστείλουν το συγκεκριμένο θεσμό στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Διαφορετικά, ας επωμιστούν το βάρος της ευθύνης, αν υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή κάποια ακόμη χειρότερη εξέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου