Μηδέν εις το πηλίκο

μηδέν-εις-το-πηλίκο-607822

Όσο οι φόροι θα παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, θα αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης

Όταν η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών να επικοινωνήσουν το υποτιθέμενο έργο τους, συγκρούεται με τη οδυνηρή πραγματικότητα των αριθμών και της αδιέξοδης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας, τότε διοργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον για τους πολίτες. Όπως η χθεσινή, από την Βολιώτισσα υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εξόρμησης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τα αποτελέσματα του παραγόμενου κυβερνητικού έργου, αναφορικά στην οικονομική πολιτική. Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να υπάρχει η εκτίμηση ότι γίνονται βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση, ωστόσο η κοινωνία που βιώνει στο πετσί της την οικονομική γενοκτονία των τελευταίων επτά ετών, έχει εντελώς διαφορετική εικόνα. Πολύ δε περισσότερο όταν επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν δίκαιο το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που μαζί αποτελούν πραγματική θηλιά για την ιδιωτική οικονομία.

Η υφυπουργός μάς είπε λοιπόν χθες ότι στόχος του υπουργείου της είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού. Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό τη στιγμή που οι πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, μέσω της επιβολής βάρβαρων φόρων και εισφορών, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να γιγαντώσουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο; Έτσι οι στόχοι των εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί για το 2017 δεν πρόκειται να επιτευχθούν και στο τέλος το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν ξανά τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, είτε μέσω άμεσης είτε μέσω έμμεσης φορολογίας. Είθισται άλλωστε, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώνουν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, χωρίς όμως να προκύπτουν ποτέ χειροπιαστά αποτελέσματα.

Όσο οι φόροι θα παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη και θα αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης της οικονομικής ανάπτυξης, αυτοί που πλήττονται από τη φορολογική λαίλαπα θα αναζητούν τρόπους ώστε να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. Πολύ δε περισσότερο από φέτος, που η φορολογία λαμβάνει χαρακτήρα πραγματικής οικονομικής αφαίμαξης μια φορολογικής βάσης δίχως άλλα φοροδοτικά αποθέματα. Την ίδια στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους παραμένουν υποστελεχωμένοι και απαξιωμένοι, με συνέπεια να συνεχίζεται το πάρτι της φοροδιαφυγής. Για αυτό λοιπόν εκτιμούμε ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Βολιώτισσας υφυπουργού Οικονομικών ήταν δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο, και έγιναν στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου να μας πείσει ότι η ανάπτυξη έρχεται, και πως οι εξοντωτικοί φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε μέσα το 2017 είναι δίκαιοι και θα πιάσουν τόπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου