Επιστολή υποτέλειας

επιστολή-υποτέλειας-614378

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο επόμενο «στραβοπάτημα» θα μπλοκάρουν τα πάντα και η χώρα θα βρεθεί σε απίστευτα δυσχερή θέση.

Και οι τελευταίες ελπίδες που είχαν οι συνταξιούχοι να λάβουν ξανά από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού κάποιο έκτακτο οικονομικό βοήθημα, εξανεμίστηκαν μετά την επιστολή Τσακαλώτου προς του δανειστές, που έχει περισσότερο το χαρακτήρα δήλωσης μεταμέλειας και όχι παροχής εξηγήσεων, για την απόφαση της κυβέρνησης να μοιράσει τα φετινά Χριστούγεννα, σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, το ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ. Το γεγονός και μόνο ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, και δείχνει τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση έναντι των εταίρων. Θα πρέπει τώρα να περιμένουμε τον Απρίλιο όταν και θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος την τρέχουσα χρονιά, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν θα ενεργοποιηθεί -ή όχι- ο δημοσιονομικός κόφτης, αν δηλαδή θα υπάρξει περικοπή στη δαπάνη για τις συντάξεις και, κατά συνέπεια, νέα μείωση τους. Με αλλά λόγια, όσα δόθηκαν τα φετινά Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κινδυνεύουν να παρθούν πίσω από τον Απρίλιο και μετά, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,5%.

Έτσι λοιπόν, η ελληνική πλευρά μετά τις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και την επιθετική τακτική που υιοθετήθηκε στη συνέχεια κατά των δανειστών, αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα ο σχεδιασμός για την απομείωση του χρέους. Από τη δική τους πλευρά, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν την παραμικρή υποχώρηση ως προς την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτό προκύπτει από τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Ούτε καν τη διαχείριση των πλεονασμάτων δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ όσο η πλευρά μας αντιδρά σπασμωδικά και ανώριμα κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι κόποι και οι θυσίες των φορολογούμενων, τόσο οι εταίροι μας θα σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά απαιτώντας πλήρη υποταγή. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο επόμενο «στραβοπάτημα» θα μπλοκάρουν τα πάντα και η χώρα θα βρεθεί σε απίστευτα δυσχερή θέση. Χωρίς χρήματα και με μια κυβέρνηση δίχως αντιστάσεις και αξιοπιστία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου