Οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης

οργανωμένο-σχέδιο-απαξίωσης-640424

Με αυτά τα δεδομένα τα κέντρα υγείας σύντομα θα μετατραπούν σε υποβαθμισμένα αγροτικά ιατρεία και στη συνέχεια θα ρημάξουν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους της περιφέρειας.

Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής που παραμένει χωρίς θέρμανση, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τη προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, παρότι έχουμε μπει στον χειμώνα, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση εγκατάλειψης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Το τελευταίο αποκούμπι των κατοίκων της υπαίθρου σε ό,τι αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση, με την πολιτεία να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις, τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας να διαμαρτύρονται χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και τους πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε ορεινές περιοχές, όπως η Αργαλαστή, όπου δεν υπάρχει θέρμανση και οι ασθενείς προσέρχονται το τοπικό κέντρο υγείας με το φόβο να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, έχει διαμορφωθεί πλέον μια δραματική κατάσταση που τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμη. Από τη στιγμή που δεν διατίθενται πόροι, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες των κέντρων υγείας όπως η θέρμανση, τότε για ποια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μιλάμε και για ποιο κοινωνικό πρόσωπο υπερηφανεύεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Όσοι καταγγέλλουν ότι η δημόσια υγεία απαξιώνεται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, προκειμένου να προωθηθούν επιλογές, οι οποίες οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της, επιβεβαιώνονται όταν προκύπτουν περιπτώσεις όπως αυτή του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, ή μετά από παρεμβάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι καταγγέλλουν πλημμελή καθαριότητα στα κλινοσκεπάσματα των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροβιακοί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών. Όλα αυτά προκαλούν τις ανησυχίες των πολιτών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, όπου αυξάνεται ο όγκος δουλειάς και μειώνεται το έμψυχο δυναμικό και η χρηματοδότηση. Με αυτά τα δεδομένα τα κέντρα υγείας σύντομα θα μετατραπούν σε υποβαθμισμένα αγροτικά ιατρεία και στη συνέχεια θα ρημάξουν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους της περιφέρειας.

Και μιας ο λόγος για τα κέντρα υγείας, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας που ζητούν εναγωνίως συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τα τέλη Σεπτεμβρίου, βρίσκονται ακόμη «στο περίμενε», καθώς το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, με τον οποίο ζητήθηκε να γίνει η συνάντηση, παρέπεμψε στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας που αποφεύγει συστηματικά τους δημάρχους. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα παρέμβει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μήπως μας κάνουν την τιμή και δεχθούν να συναντηθούν με τους αιρετούς, προτού φτάσουν στο σημείο μηδέν τα κέντρα υγείας της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου