Τοξικό νέφος

τοξικό-νέφος-645631

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι τιμές φέτος είναι αυξημένες και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά την επιβολή επιπλέον φόρων

Προτού ακόμη μπούμε στον χειμώνα, τουλάχιστον ημερολογιακά, το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου άρχισε να καλύπτεται τα βράδια από το γνωστό νέφος των αιωρούμενων σωματιδίων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφονται σημαντικές υπερβάσεις στα επίπεδα της αέριας ρύπανσης, ιδίως μετά το απόγευμα που ανάβουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Το τοξικό νέφος υποβοηθούμενο και από τις καιρικές συνθήκες (οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν το φαινόμενο), «κάθεται» κάθε βράδυ πάνω από την πόλη και μετατρέπει σε δηλητήριο τον αέρα που αναπνέουμε. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι πάσχοντες από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να προφυλάσσονται από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας άρχισαν να εκδίδουν τις πρώτες ανακοινώσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, μήπως και σταματήσει η ανεξέλεγκτη καύση ακατάλληλων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία υλικών που απελευθερώνουν τοξίνες στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο στον έκτο χειμώνα της οικονομικής κρίσης που αναμφίβολα έχει παγιωθεί το πρόβλημα της επιβάρυνσης του αέρα που αναπνέουμε, με τις ανακοινώσεις και τις παραινέσεις δεν μπορεί να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Οι πολίτες δύσκολα θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία μας από αυτή την εφιαλτική κατάσταση. Δεν διαθέτουν ούτε την κατάλληλη παιδεία, ούτε τις οικονομικές αντοχές προκειμένου να στραφούν σε πιο φιλικές για το περιβάλλον μορφές θέρμανσης. Δεν πρόκειται να σταματήσουν να καίνε επικίνδυνα υλικά επειδή τα αιωρούμενα σωματίδια κάνουν πάρτι κάθε βράδυ στο Βόλο.

Οσο οι τιμές του πετρελαίου κα του φυσικού αερίου παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη για έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών, η καύση άχρηστων υλικών που μάλιστα είναι καλυμμένα με τοξικές ουσίες δεν πρόκειται να σταματήσει. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι τιμές φέτος είναι αυξημένες και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά την επιβολή επιπλέον φόρων, αλλά και λόγω των διεθνών τάσεων στην τιμή του μαύρου χρυσού. Το φυσικό αέριο έχει πανάκριβα τέλη σύνδεσης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επιλογή να καθίσταται απαγορευτική για πολλούς καταναλωτές. Μοιραία λοιπόν, η επιλογή των φτωχών νοικοκυριών για την καύση ακατάλληλων και επικίνδυνων υλικών αποτελεί μονόδρομο. Το τίμημα αυτής της κατάστασης θα το πληρώσουμε πολύ σύντομα. Οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία θα είναι δραματικές και οι υπεύθυνοι για την εμφάνιση και διατήρηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος, θα πρέπει να κάποτε να λογοδοτήσουν για τις πολιτικές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου