Συνδικαλιστικό διαζύγιο

συνδικαλιστικό-διαζύγιο-646735

Φαίνεται πως οι εποχές της συμπόρευσης των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ το είπε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ενόψει της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. «Χωρίς ενότητα δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα εκρηκτικά προβλήματα των εργαζομένων, που εξαιτίας των μνημονίων και των αλλαγών που αυτά επέφεραν στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν πραγματική θηλιά για την κοινωνία». Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ενότητας και της κοινωνικής συμπόρευσης των εργαζομένων όταν τα κορυφαία συνδικαλιστικά τους όργανα επιλέγουν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εργασιακά; Τώρα δηλαδή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπου το συγκεκριμένο θέμα κατέχει περίοπτη θέση στις συζητήσεις, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφασίζουν να διοργανώσουν δύο ξεχωριστές 24ωρες απεργίες και αυτό γιατί οι ηγεσίες τους δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα, όπως εύστοχα παρατήρησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.

Αντί για την ενότητα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο κορυφαίο επίπεδο επιλέγουν τον διαχωρισμό και κατά συνέπεια την αποδυνάμωση των απεργιακών πρωτοβουλιών τους. Τα μηνύματα που υπάρχουν αυτό το διάστημα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τόσο στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ, όσο και στην αντίστοιχη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι περιορισμένη, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συνδικαλιστές, έτσι ώστε να γεμίσουν οι πλατείες. Φαίνεται πως οι εποχές της συμπόρευσης των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Παρότι η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων αφορά πλέον άμεσα και στον δημόσιο τομέα, όπου κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μέσω της πρόσληψης συμβασιούχων, ακόμη και σε τομείς που καλύπτουν νευραλγικές ανάγκες όπως η καθαριότητα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να βρουν μια κοινή συνιστάμενη, έτσι ώστε να διοργανώσουν κοινές κινητοποιήσεις και κατά συνέπεια μεγαλύτερες σε συμμετοχή.

Η επίσημη θέση της ΓΣΕΕ, ότι δηλαδή επέλεξε την 8η Δεκεμβρίου για να διοργανώσει τη δική της απεργιακή κινητοποίηση επειδή ήθελε η απεργία να γίνει όταν θα συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017, όπου προβλέπεται η λήψη νέων επαχθών μέτρων, ακούγεται περισσότερο σαν δικαιολογία για τη ρήξη ανάμεσα στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα της χώρας και λιγότερο σαν πειστική απάντηση. Περιμένουμε ωστόσο τις δικαιολογίες αλλά και τις εξηγήσεις των συνδικαλιστών για το διαφαινόμενο ναυάγιο των ξεχωριστών απεργιακών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν να διοργανώσουν, με διαφορά μόλις δύο εβδομάδων η μια από την άλλη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου