Απάντηση στην ξενοφοβία

απάντηση-στην-ξενοφοβία-650384

Σε μια περιοχή όπου η έννοια της προσφυγιάς έχει ποτίσει τα κοινωνικά αισθητήρια του πληθυσμού, τα παιδιά των προσφύγων θα βρουν το καταφύγιο που αναζητούν

Προτού καν συμπληρωθούν τρία 24ωρα από τις αντιδράσεις του συλλόγου Γονέων στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου, που δεν θέλουν τα προσφυγόπουλα του Μόζα να ενταχθούν στο σχολείο του χωριού τους, βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο, με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα να κινητοποιείται άμεσα. Θα έλεγε κανείς ότι η ξενοφοβική στάση των γονέων στο Σέσκλο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, η οποία καταδίκασε απερίφραστα τις αντιδράσεις στην πρόταση να φοιτήσουν στο επίμαχο δημοτικό σχολείο, κατά τις απογευματινές ώρες, 25 περίπου παιδιά που έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου και προσπαθούν με τις οικογένειες τους να αφήσουν πίσω τους αυτό τον εφιάλτη. Παράλληλα με τη καταδίκη των ξενοφοβικών συμπεριφορών, που όσο και αν προσπάθησαν οι εκφραστές τους δεν κατόρθωσαν να τις τεκμηριώσουν, η σχολική κοινότητα του Βόλου βρήκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, εναλλακτική λύση για τα προσφυγόπουλα του Μόζα που θα φιλοξενηθούν τελικά στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας. Σε μια περιοχή όπου η έννοια της προσφυγιάς έχει ποτίσει τα κοινωνικά αισθητήρια του πληθυσμού, τα παιδιά των προσφύγων θα βρουν το καταφύγιο που αναζητούν. Εναν χώρο όπου θα αποκομίσουν γνώσεις, έτσι ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν στη συνέχεια με ομαλό τρόπο στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας.

Το είχαμε επισημάνει αμέσως μόλις εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις του συλλόγου γονέων στο δημοτικό σχολείο του Σέσκλου. Οτι δηλαδή η τοπική κοινωνία θα έβρισκε πολύ γρήγορα λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και πως στο τέλος αυτό που θα έμενε θα ήταν το στίγμα της ξενοφοβικής συμπεριφοράς μιας μικρής μερίδας πολιτών που είτε για λόγους έλλειψης ενημέρωσης, είτε επειδή απλά δεν θέλουν τα δικά τους παιδιά να χρησιμοποιούν τις ίδιες αίθουσες με τα προσφυγόπουλα, μπλόκαραν την πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου, να γίνει δηλαδή του δημοτικό σχολείο Σέσκλου εκείνο το διδακτήριο που θα προσφέρει τις πρώτες εμπειρίες εκπαίδευσης σε αθώες παιδικές ψυχές, που πέρασαν δια πυρός και σιδηρού προτού βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το νέο σχολείο που θα φιλοξενήσει τα προσφυγόπουλα ετοιμάζεται για την υποδοχή τους και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν εκεί θα πρέπει να έχουν την αμέριστη στήριξη τόσο των συναδέλφων τους, όσο και της σχολικής κοινότητας συνολικά. Το έργο τους δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Μόνον έτσι θα αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι αντιδράσεις το Σέσκλο. Αντιδράσεις που αμαύρωσαν την εικόνα της τοπικής μας κοινωνίας. Αντιδράσεις που όλοι θέλουμε να σβηστούν από τη μνήμη μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου