Παίζουν με την αγωνία τους

παίζουν-με-την-αγωνία-τους-651560

Πώς είναι δυνατόν η πολιτεία να τους αντιμετωπίζει με τέτοια απαξίωση και να μη δίνει τόσο καιρό μια ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις της;

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής ανέργων του Βόλου που επωφελούνται από το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης στην κοινωνία των συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση, αφού δεν έτυχαν της ανταπόκρισης που προσδοκούσαν από τη δημοτική αρχή στο αίτημα τους να γίνει παρέμβαση στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σχετικά με την ανάγκη παράτασης του συγκεκριμένου προγράμματος, αναγκάστηκαν να στραφούν στα τοπικά ΜΜΕ. Έτσι θέλησαν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα τους και ταυτόχρονα να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον τους, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, στα τέλη Δεκεμβρίου και διακοπεί η επιδότηση του ενοικίου στα σπίτια όπου διαμένουν.

Αξιοπρεπείς άνθρωποι που για διαφόρους λόγους βρέθηκαν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, βρήκαν καταφύγιο στις υποστηρικτικές δομές του προγράμματος για την κοινωνική επανένταξη τους και τώρα που αυτό οδεύει προς τη λήξη του αναγκάζονται να βγουν δημοσίως και να εκτεθούν στη τοπική κοινωνία, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη των θεσμοθετημένων της οργάνων για το αυτονόητο. Την τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτείας, η οποία καλώς δρομολόγησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ωστόσο δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τη συνέχιση της, με αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να ζουν καθημερινά τη δική τους αγωνία.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους προσέφερε διέξοδο αναφορικά στη στέγαση τους καθώς και στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Το παράλογο της υπόθεσης είναι πως αρκετοί από τους ωφελούμενους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του (στις αρχές του 2016) και τώρα που ουδείς γνωρίζει αν θα παραταθεί πολλοί από αυτούς αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι με τη δαπάνη που είχε προϋπολογιστεί για την επιδότηση του ενοικίου και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Το χειρότερο είναι όμως η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Ποιος έχει το δικαίωμα να παίζει με τη αγωνία αυτών των ανθρώπων; Πώς είναι δυνατόν η πολιτεία να τους αντιμετωπίζει με τέτοια απαξίωση και να μη δίνει τόσο καιρό μια ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις της; Από την άλλη μεριά, η τοπική κοινωνία και τα θεσμοθετημένα της όργανα έχουν την πρόθεση, τη δυνατότητα και τις αντοχές ώστε να αναλάβουν την ευθύνη για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από τις αρχές του επόμενου χρόνου; Αυτή τη στιγμή οι ωφελούμενοι το προγράμματος επανένταξης είναι 50, ωστόσο στην πόλη του Βόλου εκτιμάται ότι περίπου 450 άτομα βρίσκονται σε ανάλογη θέση, δίχως κανείς να ασχολείται μαζί τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου