Ξενοφοβικά παρατράγουδα

ξενοφοβικά-παρατράγουδα-652830

Οι αντιδρώντες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το χαρακτηρισμό «ρατσιστές» που μπορεί να τους προσάψει η τοπική κοινωνία

Οι χειρότεροι φόβοι όσων σχεδίασαν τη διαδικασία ένταξης των προσφυγόπουλων του Μόζα στο τοπικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης επιβεβαιώθηκαν. Η ικανοποίηση που είχαν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η σχολική κοινότητα στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου έχει ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τα παιδιά του πολέμου, έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση και τον έντονο προβληματισμό, όχι μόνο για τη στάση του τοπικού συλλόγου γονέων, αλλά και για τις επιλογές που πρέπει να αναζητηθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, ώστε να βρεθεί άλλο σχολείο και να αρχίσει το πρόγραμμα φοίτησης των προσφυγόπουλων του τοπικού κέντρου φιλοξενίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Σέσκλο ο σύλλογος γονέων δεν πρόκειται να αποδεχτεί τους μικρούς πρόσφυγες, έστω και σε διαφορετικό ωράριο από τα Ελληνόπουλα. Οι εκπρόσωποι του επικαλούνται έλλειμμα ενημέρωσης από τον διευθυντή του σχολείου και τα αρμόδια όργανα της εκπαίδευσης, ενώ στις ενστάσεις τους προστίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό των παιδιών των προσφύγων, την ηλικία τους καθώς επίσης και με το ότι προέρχονται από μια εμπόλεμη ζώνη και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους έναντι των υπολοίπων μαθητών. Στην παρατήρησή μας ότι τα προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν το απόγευμα σχολείο, οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων αντέτειναν ότι το προαύλιο του δημοτικού σχολείου Σέσκλου αποτελεί χώρο όπου παίζουν τα παιδιά της περιοχής και το απόγευμα. Κατά συνέπεια δεν προτίθενται να αποδεχτούν την πρόταση της διεύθυνσης του σχολείου τους, να φοιτήσουν δηλαδή εκεί, μετά τις τέσσερις το απόγευμα, τα προσφυγόπουλα.

Οι αντιδρώντες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το χαρακτηρισμό «ρατσιστές» που μπορεί να τους προσάψει η τοπική κοινωνία. Παρουσιάζουν μάλιστα σαν απόδειξη για αυτή τους τη θέση τον τρόπο με τον οποίο αποδέχτηκαν και αφομοίωσαν στο χωριό τους πολλές οικογένειες αλλοδαπών που έχουν ενταχθεί πλήρως στην μικρή κοινωνία του Σέσκλου. Τώρα όμως που παρουσιάζεται μια ακόμη ευκαιρία, ώστε να ενδυναμώσουν αυτή την πεποίθηση, είναι έτοιμοι να γκρεμίσουν αυτή την εικόνα.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρεθεί σχολείο, όπου όχι μόνο θα φιλοξενηθούν τα προσφυγόπουλα του Μόζα, αλλά η σχολική κοινότητα που θα επιλεγεί τελικά θα τα αγκαλιάσει με ιδιαίτερη αγάπη και στοργή. Το μόνο που θα μείνει ως εντύπωση για τους αντιδρώντες στο Σέσκλο θα είναι η ρετσινιά της ξενοφοβίας και της οπισθοδρόμησης. Γιατί η Μαγνησία στο σύνολο της έχει παραδώσει διαχρονικά, αναρίθμητα μαθήματα ανθρωπισμού και κοινωνικής ευαισθησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου