Κοινωνικά συνυπεύθυνοι

κοινωνικά-συνυπεύθυνοι-654900

Η κοινωνία παραμένει σε αδράνεια και αντιδρά μόνο όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα

Απολύτως αναμενόμενη όχι όμως και δικαιολογημένη ήταν η απελπιστικά μικρή συμμετοχή των γιατρών και των νοσηλευτών του Νοσοκομείου Βόλου στη χθεσινή συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του «Αχιλλοπουλείου» για τον κίνδυνο μη ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχιση λειτουργίας αρκετών κλινικών του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Αναμενόμενη γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι απρόθυμοι να μετάσχουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις και αδικαιολόγητη διότι η κατάσταση στις κλινικές του νοσοκομείου είναι σχεδόν οριακή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για λουκέτο σε τμήματα όπως το γαστρεντερολογικό, το ΩΡΛ και το Οφθαλμολογικό σε περίπτωση που λήξουν και δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο «Αχιλλοπούλειο» και καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών.

Οι διοργανωτές της χθεσινής κινητοποίησης κάλεσαν τους φορείς της πόλης και τους απλούς πολίτες να δώσουν το παρόν στην είσοδο του νοσοκομείου και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των γιατρών και των νοσηλευτών, που ζουν καθημερινά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Η ανταπόκριση ήταν ανύπαρκτη, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που απευθύνονται ανάλογα καλέσματα. Η κοινωνία παραμένει σε αδράνεια και αντιδρά μόνο όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Όταν δηλαδή οι πολίτες προσέρχονται στο νοσοκομείο και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών και νοσηλευτών προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν, διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την πολιτεία. Όταν όμως διοργανώνονται κινητοποιήσεις σαν τη χθεσινή, η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει απούσα. Για αυτό και όσοι εξακολουθούν και καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της δημόσιας υγείας κάνουν λόγο για προσωπική ευθύνη του καθενός εξ ημών, που ενώ γνωρίζει τις αιτίες και τους υπευθύνους για τη δραματική κατάσταση της δημόσιας υγείας δεν αντιδρά, παρά υπομένει τις πολιτικές που εφαρμόζονται και χρόνο με το χρόνο διογκώνουν τα προβλήματα.

Όσοι δεν θεωρούν πως τους αφορά άμεσα ο κίνδυνος να κλείσουν κλινικές του νοσοκομείο Βόλου, σε περίπτωση που δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, ας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση από πλευράς υπουργείου Υγειάς ότι δεν θα απολυθούν οι επικουρικοί, ή ότι θα προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η τελευταία επικαλείται την ακύρωση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να δικαιολογήσει την απώλεια κονδυλίων με τα οποία θα καλύπτονταν τα κενά στη δημόσια υγεία. Οι πολίτες ποια δικαιολογία έχουν και δεν ξεσηκώνονται ώστε να υπερασπιστούν το αγαθό της δημόσιας υγείας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου