Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις

χωρίς-ουσιαστικές-απαντήσεις-658039

Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα και ούτε πρόκειται να αλλάξει, από τη στιγμή που στον ΟΑΕΔ σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα απασχόλησης, τα οποία αμβλύνουν πρόσκαιρα το πρόβλημα

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ πέρασε χθες από το Βόλο, καθ’ οδόν για τη Λάρισα, όπου διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «ο ΟΑΕΔ στρατηγικός εταίρος της κοινωνίας». Σε αυτή την εκδήλωση η κ. Μαρία Καραμεσίνη μίλησε για την πρόκληση της ανεργίας και το ρόλο του οργανισμού που διοικεί στην αντιμετώπιση του υπ’ αριθμόν ένα προβλήματος της χώρας. Όλο αυτό ακούγεται πολύ θεωρητικό, ιδίως για τους κατοίκους μιας περιοχής όπου η ανεργία τσακίζει κόκκαλα. Για να αποτελέσει στρατηγικό εταίρο σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει δράσεις και προγράμματα, τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην άμβλυνση του φαινομένου. Μέχρι στιγμής υλοποιούνται κάποια προγράμματα που συμβάλουν μόνο στη στατιστική μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Όταν για παράδειγμα θεωρείται εργαζόμενος κάποιος που απασχολείται τέσσερις ώρες την ημέρα για μερικούς μήνες, λαμβάνοντας εξευτελιστικές αποδοχές και στη συνέχεια επιστρέφει στην αβεβαιότητα της ανεργίας, τότε πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για μείωση του συνολικού ποσοστού κάτω από το 24%;

Γι αυτό και επισημαίνουμε ότι οι συνεχείς αναφορές των κυβερνητικών παραγόντων στην υποχώρηση της ανεργίας, επί των ημερών της παρούσας συγκυβέρνησης, έχουν καθαρά επικοινωνιακή στόχευση. Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα και ούτε πρόκειται να αλλάξει, από τη στιγμή που στον ΟΑΕΔ σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα απασχόλησης, τα οποία αμβλύνουν πρόσκαιρα το πρόβλημα και στη συνεχεία οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι επιστρέφουν στην οδυνηρή πραγματικότητα του αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας.

Ένα ανάλογο πρόγραμμα ανακοινώσε χθες από το Βόλο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, που δήλωσε ότι γνωρίζει πως στην περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, ωστόσο μας προβλημάτισε όταν παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα γιατί παρατηρείται στην περιφέρεια μας αυτό το φαινόμενο. Έτσι όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο οργανισμός της στη πρόκληση της ανεργίας.

Όσες ημερίδες και αν διοργανωθούν, όσες επικοινωνιακές προσπάθειες και αν γίνουν, όσα προγράμματα με αποσπασματικό χαρακτήρα και αν εξαγγελθούν, το πρόβλημα θα παραμένει και θα βασανίζει 100άδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν και χάνονται στο δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ευκαιρίες για την ουσιαστική οικονομική ανάταση της χώρας, μέσα από την υλοποίηση επενδύσεων, που αποτελούν και τη μοναδική ρεαλιστική απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα της κοινωνίας για το πότε επιτέλους θα μειωθούν τα δραματικά ποσοστά ανεργίας που βυθίζουν στην απόγνωση ανθρώπους κάθε ηλικίας και τορπιλίζουν τα θεμέλια της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου