Αλλαγή σελίδας

αλλαγή-σελίδας-659751

Η νέα διοίκηση του Ορφανοτροφείου Βόλου και αυτή της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, που είχαν χθες την πρώτη τους επαφή με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, εξέπληξαν ευχάριστα με τις επίμονες αναφορές των δύο προέδρων στην ανάγκη να γίνουν βήματα προς τα εμπρός για το πολύπαθο ίδρυμα. Καμία απολύτως αναφορά, παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν έγινε στην ταραχώδη περίοδο που προηγήθηκε και μετέτρεψε το ορφανοτροφείο σε πεδίο αντιπαραθέσεων και ανταλλαγής εξωδίκων, μηνύσεων και βαρύτατων καταγγελιών. Το γεγονός και μόνο ότι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει τώρα να διοικήσουν το ίδρυμα, με γνώμονα το καλό των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται εκεί, απέφυγαν να σκαλίσουν πληγές του πρόσφατου παρελθόντος αποτελεί ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό βήμα για τη συνέχεια. Μια συνέχεια δύσκολη τόσο από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων, όσο και διοικητικών εκκρεμοτήτων, που δεν έχουν επιτρέψει στο ορφανοτροφείο να λάβει την πολυπόθητη πιστοποίηση λειτουργίας και να απελευθερώσει έτσι πολύτιμους πόρους από την κρατική χρηματοδότηση.

Στη βασική φιλοσοφία των νέων διοικούντων είναι το άνοιγμα του ιδρύματος στην κοινωνία και η εθελοντική προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από το οικονομικό έως το ηθικό. Στο οικονομικό επίπεδο η κατάσταση είναι περίπλοκη εξαιτίας των οφειλών προς τους εργαζόμενους καθώς και προς το ΙΚΑ και την εφορία, όπου δεν έχει γίνει κάποια ρύθμιση. Ήδη ζητήθηκε η συμβολή των τοπικών βουλευτών προκειμένου το ορφανοτροφείο να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους και των νυν διοικούντων, δεν μπορεί να συνεισφέρει άμεσα τουλάχιστον στην προσπάθεια για την οικονομική βιωσιμότητά του.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και πρωτότυπη η ιδέα να ανακατασκευαστούν οι κοιτώνες των παιδιών μέσα από δωρεές πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν την ευθύνη της συντήρησης των συγκεκριμένων υποδομών, όποτε προκύπτει ανάγκη. Με άλλα λόγια, οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να βοηθήσουν στην ανακαίνιση των χώρων, όπου διαβιούν τα παιδιά του ορφανοτροφείου, επί της ουσίας θα «υιοθετήσουν» αυτές τις υποδομές και θα φροντίζουν στο μέλλον για τη συντήρηση τους. Κάπως έτσι πρέπει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει το ορφανοτροφείο. Η αρνητική επικαιρότητα θα πρέπει να εκλείψει και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά τα ΜΜΕ, ενώ οι απλοί πολίτες από το υστέρημα ή το περίσσευμα του εισοδήματος τους πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε. Να γίνει δηλαδή το ορφανοτροφείο του Βόλου ένας φιλανθρωπικός φορέας που θα ενώνει και δεν θα διχάζει την τοπική κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου