Προσδοκίες και επιφυλάξεις

προσδοκίες-και-επιφυλάξεις-660727

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που ορκίστηκε και ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του, καλείται να κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο μεγάλα στοιχήματα: το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει το καυτό θέμα των εργασιακών και το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία. Μετά και την τελευταία δημοσκόπηση, όπου καταγράφεται ένα ποσοστό ερωτηθέντων κοντά στο 90%, που δεν είναι ικανοποιημένο με τις κυβερνητικές επιδόσεις (με τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν το 80%), το έργο της ανασχηματισθείσας κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Από τη στιγμή που φαίνεται να μην μπορεί να ανακτήσει το κοινωνικό πλεονέκτημα, το οποίο της παρείχε απεριόριστη κάλυψη στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας, η παρούσα συγκυβέρνηση καλείται να σηκώσει ένα δυσβάστακτο φορτίο. Αυτό το φορτίο από το 2017 θα γίνει ακόμη πιο βαρύ, υπό την πίεση των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία θα υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες των νέων φορολογικών μέτρων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για παράδειγμα και οι αγρότες που ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και της εφαρμογής του μνημονιακού νόμου για την προκαταβολή φόρου.

Πριν όμως φτάσουμε εκεί, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να ξεπεράσει το ιδιαιτέρως αιχμηρό αγκάθι των εργασιακών. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αυτό το γεγονός πρέπει να ανησυχεί την κοινή γνώμη. Κάθε άλλο παρά πρέπει να αποκλείεται ένας εξαιρετικά δυσάρεστος αιφνιδιασμός αναφορικά με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά προτάσεων των δανειστών που θα απορρυθμίσουν πλήρως το εργασιακό τοπίο. Οι νέοι υπουργοί έχουν τις αντιστάσεις και το πολιτικό ανάστημα, ώστε να βάλουν τέλος στις συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των εταίρων;

Από τις επιδόσεις των νέων υπουργών στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η μακροημέρευση ή όχι και του παρόντος κυβερνητικού σχήματος. Η κοινωνία πάντως έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αντοχής της, ενώ κάθε άλλο παρά είναι διατιθέμενη να δώσει πίστωση χρόνου στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αυτή την πολυτέλεια την είχε χαμένη προτού ακόμη ορκιστεί. Τώρα που έπεσε στα βαθιά μένει να δούμε αν μπορεί να κολυμπήσει και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι αλλά σε κάθε περίπτωση με αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να πορευτούμε και σε αυτή είμαστε αναγκασμένοι να εναποθέσουμε τις όποιες ελπίδες μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου