Υπηρεσίες φαντάσματα

υπηρεσίες-φαντάσματα-667358

Όσο φιλότιμο και διάθεση να διαθέτουν αυτοί οι υπάλληλοι δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους

Η χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων ενόψει του επερχόμενου χειμώνα στάθηκε αφορμή, ώστε να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η γύμνια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά στη στελέχωσή τους με επαρκή αριθμό χειριστών μηχανημάτων και διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν συντονιστικό ρόλο. Και τον φετινό χειμώνα λοιπόν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της τοπικής περιφερειακής ενότητας θα λειτουργήσουν υποτυπωδώς, εφόσον υπάρχουν μόλις δυο χειριστές μηχανημάτων και άλλοι δύο διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο ασκούν και άλλα καθήκοντα, πέραν δηλαδή του συντονισμού της πολιτικής προστασίας. Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα λειτουργήσει χάρις στο φιλότιμο του εναπομείναντος προσωπικού και τη συλλογική δράση των εμπλεκόμενων φορέων, όπου όμως υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, οι οποίες υποτίθεται ότι συστάθηκαν ώστε να παρεμβαίνουν όταν προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο, έχουν μετατρέψει σε φαντάσματα ολόκληρα τμήματα με μείζονα ρόλο και έχουν κάνει κουρελόχαρτα τους οργανισμούς εσωτερικής λειτουργίας υπηρεσιών όπως οι περιφερειακές ενότητες, όπου τα τμήματα πολιτικής προστασίας υφίστανται επί της ουσίας μόνο στα χαρτιά. Ακόμη και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι ασκούντες διοίκηση σε αυτόν τον τόπο: ότι δηλαδή ένας νομός με έκταση από τον Αλμυρό μέχρι το Κεραμιδί και από τη Ζαγορά έως τα νησιά των Βορείων Σποράδων, δεν είναι δυνατόν να καλύπτει τις ανάγκες πολιτικής προστασίας από μια υπηρεσία την οποία στελεχώνουν μόλις τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο έχουν και άλλες υπηρεσιακές αρμοδιότητες. Όσο φιλότιμο και διάθεση να διαθέτουν αυτοί οι υπάλληλοι δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνα κενά σε έναν τομέα ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την προστασία κυρίως της ασφάλειας των πολιτών και δευτερευόντως των περιουσίων τους.

Η πρόταση που κατέθεσε ξανά στη χθεσινή σύσκεψη του συντονιστικού νομαρχιακού Οργάνου η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, αναφορικά στην αξιοποίηση από τις υπηρεσίες της των χειριστών μηχανημάτων του στρατού όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις, έχει μια ρεαλιστική βάση και μπορεί να δώσει λύσεις, αρκεί να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να προωθηθούν με ταχύτητα οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Το κράτος που έχει απογυμνώσει τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από το άκρως απαραίτητο προσωπικό, μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει την κατάσταση με διοικητικές πράξεις, οι οποίες θα λύνουν τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα προστατεύουν τις τοπικές κοινωνίες από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου