Καμπάνα κινδύνου

καμπάνα-κινδύνου-669608

Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σχεδόν εξαντλήσει τις όποιες αντοχές τους

Εκκωφαντική καμπάνα κινδύνου για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία αποτελεί η χθεσινή έρευνα της τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, όπου καταγράφεται μια σειρά από απολύτως αρνητικά στοιχεία για τις αντοχές, τις προοπτικές και τις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων – μελών της. Έως ένα βαθμό μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε το κορυφαίο όργανο των επαγγελματοβιοτεχνών της Μαγνησίας, καθώς τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία συνεχώς επιδεινώνονται, ενώ οι αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό που θα γίνουν αισθητές από τη νέα χρονιά διαμορφώνουν ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας. Είναι μάλιστα κάτι παραπάνω από πιθανό το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί περαιτέρω η εικόνα στις επιχειρήσεις έως την επόμενη τριμηνιαία έρευνα της ΟΕΒΕΜ. Αυτή την εκτίμηση ενισχύουν οι διαρκώς αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως προς τον ασφαλιστικό τους φορέα και δευτερευόντως προς τις τράπεζες και τις εφορίες. Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή σκέψη για προσλήψεις προσωπικού, ιδίως με συμβάσεις οκτάωρης και όχι εκ περιτροπής απασχόλησης.

Το ζητούμενο αυτής της έρευνας, που εν πολλοίς καταγράφει μια εικόνα η οποία ισχύει στην πραγματική οικονομία της χώρας μας, γενικότερα, είναι να αφουγκραστούν τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά συμπεράσματά της οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Μαγνησίας που απουσίαζαν (αν και είχαν κληθεί) από τη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας της ΟΕΒΕΜ πρέπει να μεταφέρουν στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία τα ευρήματά της, μήπως και συνειδητοποιήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο δρόμος της άγριας φορολόγησης και της συρρίκνωσης των προϋποθέσεων αναφορικά στην προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια ανάπτυξη, δεν είναι απλά αδιέξοδος αλλά σύντομα θα οδηγήσει στον γκρεμό ότι έχει απομείνει ζωντανό και υγιές στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών της Μαγνησίας εκτός από διαπιστώσεις και ανησυχητικές προβλέψεις προχώρησαν με τη διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας ένα βήμα παρά πέρα, αποτυπώνοντας στην εμπεριστατωμένη πρωτοβουλία τους μια εικόνα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σχεδόν εξαντλήσει τις όποιες αντοχές τους. Το δίμηνο που χάθηκε με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ξιφουλκούν για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν πολύτιμο. Καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας δεν υλοποιήθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το χειρότερο όμως είναι πως αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί όσο η συναίνεση θα παραμένει ζητούμενο και το πολιτικό προσωπικό θα πορεύεται στο δρόμο της άγονης αντιπαράθεσης, τη στιγμή που η αγορά αργοσβήνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου