Κοντά στον εντοπισμό των ρυπαντών

κοντά-στον-εντοπισμό-των-ρυπαντών-675144

Πολύ κοντά στον εντοπισμό των ασυνείδητων που μολύνουν τον αέρα, τον οποίο αναπνέουμε, βρίσκονται πλέον οι υπηρεσίες ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτι παραπάνω από έντονη η δυσοσμία στην ατμόσφαιρα, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες και συνήθως, όταν επικρατεί άπνοια και τα ποσοστά υγρασίας είναι αυξημένα. Η αίσθηση του καμένου χημικής προέλευσης έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των πολιτών και την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της περιφερειακής ενότητας που έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής εστίες φωτιάς, όχι όμως και τα πρόσωπα που έκαψαν είτε καλώδια είτε σκουπίδια σε χώρους εγκαταλελειμμένων εργοστασιακών μονάδων τόσο εκτός, όσο και εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το τοξικό νέφος που σκεπάζει σχεδόν κάθε πρωί την πόλη, εκτός από το πρόβλημα της δυσοσμίας, μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό, εφόσον αποδειχτεί ότι αυτό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση είναι διοξίνες. Δεν είναι ο πρώτος χειμώνας που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Σίγουρα όμως πρέπει να είναι ο τελευταίος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, εκτιμάται ότι λίαν συντόμως θα εντοπίσουν τους δράστες της καύσης επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία υλικών και θα τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Τα χρονικά περιθώρια των υπηρεσιών ελέγχου δεν είναι απεριόριστα καθώς σε λίγο καιρό θα πάρουν μπροστά τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του γνωστού νέφους αιθαλομίχλης πάνω από τα κεφάλια μας. Το τελευταίο που χρειάζονται οι Βολιώτες είναι μια δεύτερη εστία διαρκούς επιβάρυνσης του αέρα που αναπνέουν.

Προς τα παρόν ο σταθμός μέτρησης της αέριας ρύπανσης, που διαθέτει η τοπική περιφερειακή ενότητα, καταγράφει καθημερινά χαμηλές τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια. Τα PM 10 και τα PM 2,5 κινούνται εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας, ωστόσο από τη στιγμή που δεν εντοπίζονται οι ασυνείδητοι, οι οποίοι καίνε καλώδια και σκουπίδια, έτσι ώστε να εκλείψει η συγκεκριμένη εστία επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία θα παραμένουν.

Από το φετινό χειμώνα ας ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια να προστατευθεί ο αέρας που αναπνέουμε. Πρώτα ας εντοπιστούν και ας τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξίνες για το δικό τους οικονομικό όφελος και στη συνέχεια οι πολίτες ας φροντίσουν, μέσω της λελογισμένης χρήσης των τζακιών, να απαλλάξουν το περιβάλλον από τα τοξικά στοιχεία που σκοτώνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου