Ανθρώπινη ασπίδα ενάντια στον παραλογισμό

ανθρώπινη-ασπίδα-ενάντια-στον-παραλο-676244

Στην περίπτωση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ υπάρχει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Αργαλαστής και του ευρύτερου δήμου Νοτίου Πηλίου χθες το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας της περιοχής έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα στην κεντρική εξουσία, που επιχειρεί την υλοποίηση αποφάσεων, οι οποίες πλήττουν ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινωνίες. Το πρώτο μήνυμα αφόρα στην αποφασιστικότητα του δήμου και των κατοίκων να μην επιτρέψουν να αφαιρεθεί από το κέντρο υγείας το μοναδικό ασθενοφόρο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής από το Μαλάκι μέχρι το Τρίκερι και από το Καλαμάκι μέχρι τον Κατηγιώργη, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για να την ανανέωση του στόλου των γηρασμένων οχημάτων του ΕΚΑΒ με τα καινούργια ασθενοφόρα που παρέλαβαν πριν από δυο χρόνια τα Κ.Υ. με πόρους του ΕΣΠΑ. Αν οι κάτοικοι στο Νότιο Πήλιο υποχωρήσουν και αποδεχτούν τη μοίρα τους, τότε οι αυξημένες ανάγκες τους θα καλύπτονται στο εξής με κάποιο από τα παλιά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία βάσει καταγγελιών των ίδιων των εκπροσώπων των διασωστών έχουν «φάει τα ψωμιά τους» και παραμένουν εν υπηρεσία, επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε η τοπική κοινωνία αφορά στη νομιμότητα του επίμαχου σχεδιασμού, καθώς κάποιοι πάνω στη φούρια τους να τον υλοποιήσουν, δεν διστάζουν να παραβιάσουν ακόμη και το νόμο. Στην περίπτωση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ υπάρχει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται να αλλάξει ο χαρακτήρας έργων και προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Θα σκεφτόταν κάποιος ότι αυτή η διάταξη ψηφίστηκε για περιπτώσεις χωρών όπως η δική μας, όπου οι δράσεις του ΕΣΠΑ γίνονται πολλές φορές λάστιχο προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και οι αρρυθμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Στην περίπτωση των ασθενοφόρων των κέντρων υγείας που έχει αποφασιστεί να παραχωρηθούν στο ΕΚΑΒ, όσοι έχουν βάλει την υπογραφή τους ή θα τη βάλουν, ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, είτε αγνοούν είτε κάνουν πως αγνοούν ότι η κοινοτική νομοθεσία παραβιάζεται και πως σε περίπτωση που διαχειριστικού ελέγχου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα μας. Σε πρώτη φάση θα κληθεί να επιστρέψει τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την αγορά των ασθενοφόρων. Τότε όμως θα είναι αργά για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα έχουν χάσει τα υπερσύγχρονα μέσα που τους δόθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες του ημιθανούς δημόσιου συστήματος υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου