Διαφορετικές αφετηρίες

διαφορετικές-αφετηρίες-683806

Η λειτουργία των δήμων με τρόπο ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και να διαθέτουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βόλο. Ωστόσο οι δήμαρχοι, η κεντρική εξουσία και οι εργαζόμενοι που αποτελούν βασικούς παράγοντες της ίδιας εξίσωσης, ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες ώστε να προσεγγίσουν το θέμα. Η μεν πολιτεία, δια του υπουργείου Εσωτερικών, προωθεί τον σχεδιασμό της στο πλαίσιο του νέου «Καλλικράτη» για μια τοπική αυτοδιοίκηση πιο δημοκρατική και πιο κοντά στον πολίτη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το διοικητικό και οικονομικό τοπίο μέσα στα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν οι δήμοι.

Οι δήμοι από τη δική τους πλευρά, ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, διεκδικώντας όμως αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην ουρά της λίστας των ευρωπαϊκών κρατών σε ότι αφορά στο ποσοστό χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι συνέχιση του φαινομένου των συμβασιούχων, που τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί, ωστόσο αυτή η διεκδίκηση είναι τουλάχιστον ανεδαφική την παρούσα χρονική περίοδο που δεν γίνονται προσλήψεις ούτε καν στην δημόσια υγεία, όπου η κατάσταση είναι κυριολεκτικά απελπιστική.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις τρεις πλευρές, ωστόσο οι δήμαρχοι επιβάλλεται να συμφωνήσουν με την κεντρική εξουσία και τους εργαζόμενους σε ένα μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας, το οποίο θα διασφαλίζει τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη ρημαγμένη από τα μνημόνια ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές κοινωνικές δομές που ενεργοποιήθηκαν για τη στήριξη συμπολιτών μας, οι οποίοι βρέθηκαν και παραμένουν σε αδιέξοδο, αποτέλεσαν πραγματική σανίδα σωτηρίας και κάλυψαν τα κενά του κράτους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Σήμερα οι δήμαρχοι αναζητούν το βηματισμό τους μέσα από τις επερχόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», με το μυαλό στη διασφάλιση της λειτουργιάς των δήμων με όρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Η πολιτεία από την πλευρά της που διακηρύττει ότι θέλει τους δήμους να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτόνομα, συνεχίζει να περικόπτει τις δαπάνες που τους αναλογούν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη κινητοποιήσεων που θα παραλύσουν τους δήμους, διεκδικώντας προσλήψεις. Όλα αυτά τα στοιχεία κάθε άλλο παρά εγγυώνται ότι το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ανέφελο και οι στόχευση για σύγχρονους και λειτουργικούς δήμους θα επιτευχθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου