Η απόσταση από την εξαγγελία μέχρι το ΦΕΚ

η-απόσταση-από-την-εξαγγελία-μέχρι-το-φ-687644

Με ικανοποίηση αλλά και μεγάλη επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών στο Βόλο και την ευρύτερη Μαγνησία τις ανακοινώσεις για την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής αναφορικά στην εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων και μεμονωμένων ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλουν οι άνθρωποι της αγοράς να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με τα εκρηκτικά προβλήματα της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά οι καλές προθέσεις τους προσκρούουν στο πρόσφατο ναυάγιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ασφαλιστικό τους φορέα τον ΟΑΕΕ, καθώς λίγα 24ωρα μετά οι εκπρόσωποι των δανειστών προσγείωσαν στη δική τους πραγματικότητα τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι λοιπόν υπάρχουν αντίστοιχες επιφυλάξεις και για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που αν υλοποιηθεί θα δώσει τεράστιες ανάσες στην πραγματική οικονομία, καθώς εφόσον ρυθμιστεί ή διαγράφει μέρος των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η αγορά θα έχει σοβαρές πιθανότητες να ανακάμψει.

Από τις εξαγγελίες μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, υπάρχει τεράστια απόσταση, σημείωνε χθες ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαγνησίας Τρύφωνας Πλαστάρας, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων του Βόλου Κώστας Τσέλιος δεν έκρυβε τις επιφυλάξεις του για τη στάση των δανειστών, απέναντι στον επίμαχο κυβερνητικό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι η νομοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα ενταχθεί στη ρύθμιση να μπορεί να αποπληρώνει τις μηνιαίες οφειλές του, βάσει της συμφωνίας που θα κάνει με τους πιστωτές του.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός ο σχεδιασμός έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η αγορά αντί να λειτουργεί με υγιείς όρους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παραπαίει ενώ τα λουκέτα στις επιχειρήσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πρωτοβουλίες σαν αυτή που ανακοινώσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, έπρεπε να είχαν αναληφθεί εδώ και μήνες, για να μην πούμε χρόνια. Έστω και τώρα όμως δεν είναι αργά, αρκεί να είναι ειλικρινείς και ρεαλιστικές, οι προθέσεις τόσο αυτών που έκαναν τον επίμαχο σχεδιασμό, όσο και αυτών που θα αποφασίσουν τελικά για την υλοποίηση του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου