Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών

το-κίνημα-κατά-των-πλειστηριασμών-688441

Μπροστά στην αμηχανία, την αδράνεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, οι πολίτες και οι συλλογικότητες οργανώνονται και κάθε Τετάρτη δίνουν το δικό τους ραντεβού στα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να αποτρέψουν να βγουν στο σφυρί για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία τα σπίτια οφειλετών. Ακόμη και οι συμβολαιογράφοι που υποχρεούνται βάσει νόμου να είναι παρόντες σε διαδικασίες πλειστηριασμών, ενεργοποιήθηκαν και αποφάσισαν να απέχουν από τα Ειρηνοδικεία χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο απόφασης του κλάδου τους, η οποία επισημαίνει το αυτονόητο που ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση: ότι πρέπει επιτέλους να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, όπως δηλαδή συμβαίνει με τα στεγαστικά δάνεια, οι υπόχρεοι των οποίων έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Τις τελευταίες εβδομάδες που εκτυλίσσονται στα πρωτοδικεία της χώρας σκηνές έντασης με πρωταγωνιστές τους εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων οι οποίοι αντιτάσσονται στους πλειστηριασμούς, οι συμβολαιογράφοι βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις στο επίκεντρο αυτών των αντιδράσεων. Στο ίδιο επίκεντρο βρίσκεται και η κυβέρνηση που παρότι είχε κάνει σύνθημα το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα παρακολουθεί απαθής να εκπλειστηριάζονται κάθε εβδομάδα ακίνητα οφειλετών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι κινητοποιήσεις και τα όποια μέτρα ληφθούν από τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν αποδεδειγμένα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι μόνο θα έχει ουσία το κίνημα που έχει αναπτυχθεί και οδηγεί σε αλλεπάλληλες αναβολές πλειστηριασμών. Η εμμονή σε ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων με αποκλειστικό σκοπό την ματαίωση των πλειστηριασμών, χωρίς να εξετάζεται αν όσοι ευνοούνται έχουν όντως ανάγκη τα κοινωνικά αντανακλαστικά των πολιτών και των συλλογικοτήτων ή αν μαζί με αυτούς εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο και οι κατά συνείδηση αεριτζήδες, αποδυναμώνει το κίνημα που έχει δημιουργηθεί και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με επιχειρήματα το κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο αποδίδει την απραξία του και στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανάμεσα σε όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και σε αυτούς που είναι μπαταχτσήδες από επιλογή. Σε κάθε περίπτωση το κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρέπει να διατηρήσει την υπόσταση του και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, μέχρι να αντιληφθούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι πέραν των δεξιώσεων και των κοκτέιλ πάρτι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κόσμος αναμένει την άσκηση πολιτικής με πραγματικό κοινωνικό πρόσημο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου