Στην εντατική η δημόσια υγεία

στην-εντατική-η-δημόσια-υγεία-696799

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας παραμένουν στα χαρτιά

Τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πολύπαθος τομέας της δημόσιας υγείας και στη Μαγνησία, επιβεβαιώνουν την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο το νοσοκομείο του Βόλου, όσο και τα κέντρα Υγείας με το ΕΚΑΒ. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί το υφιστάμενο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδούμενο σύστημα στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μιας κοινωνίας χωρίς αντοχές και εναλλακτικές λύσεις. Στο νοσοκομείο οι διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών για τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού λαμβάνουν πλέον χαρακτήρα κραυγής αγωνίας για το μέλλον του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου εκτός των άλλων έχει να περιθάλψει και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Σε λίγο καιρό οι ανασφάλιστοι θα είναι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού προκειμένου να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να μην στοιβάζεται ο κόσμος σε ράντζα και διαδρόμους.

Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Με επικουρικούς γιατρούς και μετατάξεις και αποσπάσεις νοσηλευτών, ή μήπως με εθελοντική εργασία και ατομικές συμβάσεις απασχόλησης μέσω εργολάβων; Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας παραμένουν στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή το σύστημα πιέζεται ασφυκτικά και το ότι δεν έχει ακόμη διαλυθεί οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυταπάρνηση των γιατρών και των νοσηλευτών που δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούν οι κυβερνώντες πως όσο υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία, τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες πλήρους κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας του ΠΕΔΥ αλλά και του ΕΚΑΒ.

Το τελευταίο έχει μετατραπεί σε υπηρεσία διακομιδής ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ενώ τα ασθενοφόρα βάρδιας που περισσεύουν προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας περιοχής με 140.000 κατοίκους, συν τα κέντρα υγείας όπου δεν υπάρχουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα! Εξαιτίας αυτής της οριακής κατάστασης την περασμένη εβδομάδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή από την θάλασσα, έμεινε στην ακτή του Αναύρου για σχεδόν μισή ώρα. Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για να την παραλάβει και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί αν ήταν ζωντανή, όταν άλλοι λουόμενοι την έβγαλαν από το νερό και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο ώστε να σωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου