Εφαλτήριο αγώνων ή εκτόνωση οργής;

εφαλτήριο-αγώνων-ή-εκτόνωση-οργής-700296

Το χειρότερο είναι πως η τακτική του διαρκούς ψαλιδίσματος των συντάξεων, προκειμένου να επιβιώσει υποτίθεται το ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχιστεί έως ότου καταργηθούν πλήρως οι επικουρικές συντάξεις

Ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος των τελευταίων ετών για τους συνταξιούχους. Η επίθεση που δέχονται κάθε μήνα δεν έχει τέλος και η οργανωμένη προσπάθεια για τη φτωχοποίηση, την εξαθλίωση και τελικά την εξόντωσή τους θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν, όχι τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αλλά να μην χειροτερέψει κι άλλο η οικονομική τους κατάσταση και κατ’ επέκταση η κατάσταση των οικογενειών που στηρίζουν με τις πενιχρές συντάξεις τους. Τα πρόσφατα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά της οδυνηρής πραγματικότητας την οποία έχουν διαμορφώσει οι μνημονιακές πολιτικές. Οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνοντας συντάξεις – φιλοδωρήματα γύρω στα 500 με 600 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή κατορθώνουν και στηρίζουν τα άνεργα παιδιά τους που βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας των ίδιων πολιτικών.

Το χειρότερο είναι πως η τακτική του διαρκούς ψαλιδίσματος των συντάξεων, προκειμένου να επιβιώσει υποτίθεται το ασφαλιστικό σύστημα θα συνεχιστεί έως ότου καταργηθούν πλήρως οι επικουρικές συντάξεις, ενώ οι κύριες μετά από λίγο καιρό δεν θα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως όσο περισσότερο πετσοκόβουν τις συντάξεις, τόσο βαθαίνει το οικονομικό αδιέξοδο στους ασφαλιστικούς φορείς για τη βιωσιμότητα των οποίων βλέπουν οι συνταξιούχοι να χάνονται κάθε μήνα χρήματα που έχουν πληρώσει με τον κόπο και τον ιδρώτα τους. Από τη μια το κούρεμα των ομολόγων μέσω του περίφημου PSI, από την άλλη τα τερατώδη ποσοστά της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, που λειτουργούν σαν μέγγενη για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα για το όλο σύστημα και οδηγούν ημέρα με την ημέρα στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτά τα αδιέξοδα θέλουν να εκφράσουν οι συνταξιούχοι και από τη Μαγνησία, στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για την επόμενη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Αυτή η κινητοποίηση θα αποτελέσει την αφετηρία του ξεσηκωμού των συνταξιούχων ενάντια στο σχέδιο αφανισμού τους. Για να πετύχει όμως και να αποτελέσει εφαλτήριο για τις κινητοποιήσεις που θα επακολουθήσουν, πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να το πλαισιώσουν όσοι συνταξιούχοι μέχρι σήμερα εκτονώνουν την οργή τους απέναντι από τις τηλεοπτικές οθόνες ή στα καφενεία και τα ΚΑΠΗ της γειτονιάς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου