Η πόλη της διχόνοιας

η-πόλη-της-διχόνοιας-703100

Η περίπτωση της ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου δείχνει ξεκάθαρα ότι σε αυτή την πόλη έννοιες όπως «κοινό μέτωπο», «συμπόρευση» και «ενιαία στρατηγική» είναι παντελώς άγνωστες

Η πόλη του Βόλου έχασε μια ακόμη ευκαιρία ώστε να παρουσιαστεί ενωμένη στη διεκδίκηση ενός έργου με τεράστια σημασία για τον μείζονα τομέα της επάρκειας στην υδροδότηση και της διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού. Η σκληρή κόντρα μεταξύ της δημοτικής αρχής και των φορέων, που εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκαν υπέρ της περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία απέρριψε ως μη επιλέξιμη τη δαπάνη για τον τηλε-έλεχγο του έργου της ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης του Βόλου, όχι μόνο δεν αμβλύνεται αλλά αντίθετα κλιμακώνεται μετά και την ανακοίνωση του δήμου, όπου γίνεται αναφορά σε «προδοτική στάση για την οποία θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία αυτοί που την υιοθετούν». Και όλα αυτά για ένα έργο που χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το ΕΣΠΑ, αλλά ένα μικρό πλην όμως σημαντικό κομμάτι, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς χρηματοδότηση.

Η περίπτωση της ζωνοποίησης του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου δείχνει ξεκάθαρα ότι σε αυτή την πόλη έννοιες όπως «κοινό μέτωπο», «συμπόρευση» και «ενιαία στρατηγική» είναι παντελώς άγνωστες. Αντίθετα η σύγκρουση, οι κόντρες και η σκληρή αντιπαράθεση έχουν γίνει πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που πληγώνει μια περιοχή με τεράστια προβλήματα. Οταν όμως δεν μπορεί να χαραχθεί μια κοινή γραμμή προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της τηλε-εποπτείας του συστήματος ζωνοποίησης της ύδρευσης, πώς είναι δυνατόν να διεκδικήσει η περιοχή ό,τι της αναλογεί από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ; Και δεν είναι μόνο τα νέα έργα. Υπάρχουν και αυτά που εκκρεμούν, όπως η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου του Βόλου, όπου παρατηρείται μια απίστευτη στασιμότητα. Τη στιγμή δηλαδή που επικρατεί ένα πολεμικό κλίμα στις τάξεις των εκπροσώπων φορέων της πόλης, οι ευκαιρίες χάνονται και οι εκκρεμότητες παραμένουν.

Οσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι με τις συγκρούσεις και την πόλωση θα κερδίσουν τις εντυπώσεις και θα πλήξουν το κύρος των «αντιπάλων» τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν κακό στην ίδια τους την πόλη και τους κατοίκους της. Ηδη ο Βόλος βρίσκεται στο περιθώριο και από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δείχνει την περιφρόνησή της προς την τοπική κοινωνία σε κάθε αφορμή. Εμείς πάλι με τις κόντρες και το πολεμικό κλίμα που συντηρούνται και διαρκώς κλιμακώνονται, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δίνουμε στην κεντρική εξουσία και άλλες αφορμές για να μας απαξιώνει και μας υποβαθμίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου