Ελλειμμα αξιοπιστίας

ελλειμμα-αξιοπιστίας-778895

Το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει και το παρόν κυβερνητικό σχήμα αναγκάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι υποσχέσεις του για κεφαλαιοποίηση των εισφορών που οφείλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, καθώς και οι δεσμεύσεις για ταχεία ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το πλαστικό χρήμα, αποτελούν δύο από τα βασικότερα σημεία των διεκδικήσεων του κλάδου, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξαγγείλει την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας είναι πολύ θετικό. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και οι περσινές του εξαγγελίες, πάντα από τη ΔΕΘ, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Κατά συνέπεια, η αγορά και οι εκπρόσωποι της παραμένουν δύσπιστοι και επιφυλακτικοί για τις φετινές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις του θα λάβουν σάρκα και οστά.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αλλάξει και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορέσουν να αναπνεύσουν οικονομικά. Ιδίως το θέμα των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών, όπου μια μεγάλη πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς ως προς τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τους καθώς και ως προς την καταβολή των επιπλέον φορών που έχουν πνίξει την αγορά, αν τελικά γίνει πράξη η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, τότε όσοι οφείλουν θα καταφέρουν να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο καθώς δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το βραχνά των χρεών τους προς τον ΟΑΕΕ.

Εις ότι αφορά στο πλαστικό χρήμα και τη χρήση POS από τις επιχειρήσεις, χωρίς τον κίνδυνο κατασχέσεων από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν επιτέλους υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, όπως ζητούν οι άνθρωποι της αγοράς, τότε και τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ θα αυξηθούν θεαματικά και οι επιχειρήσεις που σήμερα είναι αποκλεισμένες από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο οικονομικό σκηνικό. Ολα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια να ανασάνουν οι μικρομεσαίοι. Προς το παρόν περιμένουν και αξιολογούν εξαγγελίες και πρόσωπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου