Το τίμημα της υποβάθμισης

το-τίμημα-της-υποβάθμισης-779663

Η λογιστική λογική με την οποία προσεγγίζει διαχρονικά τα ευαίσθητα ζητήματα της εκπαίδευσης το αρμόδιο υπουργείο, οδήγησε φέτος στη συρρίκνωση.

Στην αυριανή πρεμιέρα για τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές και οι γονείς τους δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το άγχος για το ξεκίνημα μιας ακόμη πολύμηνης και κοπιώδους προσπάθειας, αλλά θα πρέπει να διαχειριστούν και τη σύγχυση που έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις του υπουργείου Παιδείας και των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, αναφορικά στην κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, μετά τις «διορθωτικές κινήσεις» του υπουργού Νίκου Φίλη και των συνεργατών του. Οσο πλησιάζαμε προς τον αγιασμό και την έναρξη των μαθημάτων, το υπουργείο και οι κατά τόπους διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια ιδανική εικόνα σε έναν πολύπαθο τομέα, που όλοι γνωρίζουν πόσο έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια με τις απανωτές περικοπές δαπανών, λόγω των μνημονίων. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι εκπαιδευτικοί, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν προειδοποιήσει για τον σοβαρό κίνδυνο νέας υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, μετά τις αλλαγές στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και τη μείωση των ωρών διδασκαλίας στα δημοτικά.

Η κοινή λογική λέει ότι όταν μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας και συρρικνώνεται το εκπαιδευτικό αντικείμενο, θα προκύψουν κενές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, εν προκειμένω. Οπερ και εγένετο. Στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία τα κενά που δημιουργούνται κάθε χρονιά λόγω των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών, καλύφθηκαν φέτος από τους υπεράριθμους μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς, με αποτέλεσμα ένας τεράστιος αριθμός αναπληρωτών (κοντά στους 3.000 πανελλαδικά – περισσότεροι από 100 στη Μαγνησία), να οδηγούνται τη φετινή σχολική χρονιά στα γκισέ του ΟΑΕΔ ώστε να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Κατά συνέπεια, οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών για τους αναπληρωτές συναδέλφους τους επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο.

Η λογιστική λογική με την οποία προσεγγίζει διαχρονικά τα ευαίσθητα ζητήματα της εκπαίδευσης το αρμόδιο υπουργείο, οδήγησε φέτος στη συρρίκνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην απόλυση, επί της ουσίας, χιλιάδων αναπληρωτών. Και να φανταστεί κανείς ότι λίγο πριν το Πάσχα ο υπουργός Παιδείας υποσχόταν από το βήμα της Βουλής 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά. Και αυτή η υπόσχεση έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα των ανερυθρίαστων ψεμάτων που έχουν εκστομίσει οι Βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του βραχύβιου κυβερνητικού τους βίου. Η εικόνα στα δημόσια σχολειά είναι αδιάψευστος μάρτυρας των όσων καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ και οι μαθητές με τους γονείς τους θα βιώσουν φέτος από πρώτο χέρι τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, που στοχεύει στην εξοικονόμηση δαπανών, ακόμη και στους πλέον ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως τα πολιτικά πρόσωπα που υλοποιούν αυτούς τους σχεδιασμούς, προσπαθούν και μάλιστα με εμμονικό τρόπο ώστε να αποδείξουν ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και πως το κακό που βλέπουν γύρω τους οι πολίτες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου