Ιστορική ημέρα…

ιστορική-ημέρα-786066

Οι προσπάθειες που προηγήθηκαν, καρποφόρησαν και από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Οκτωβρίου

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ατελέσφορων προσπαθειών συγκεκριμένων εκπροσώπων φορέων του Βόλου, ατέλειωτων ψεμάτων και υποσχέσεων του αέρα που εκστόμισαν συγκεκριμένα στελέχη του τοπικού πολιτικού προσωπικού και αναρίθμητων αερολογιών και παραπλανητικών ανακοινώσεων των κατά καιρούς υπουργών Πολιτισμού, έφτασε η πολυπόθητη ημέρα για τη μετατόπιση του ενός εκ των δύο πεσσών -φονιάδων στον δρόμο Βόλου- Αλυκών. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμος Βόλου με την τοπική εφορεία κλασσικών αρχαιοτήτων για τη μετακίνηση του ανατολικού πεσσού και την τοποθέτηση του εντός του περιφραγμένου χώρου του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος, δεν αποτελεί μόνο το επιστέγασμα των προσπαθειών για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, άλλα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις της πόλης με την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σφύριζε αδιάφορα στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών φορέων για την ανάγκη διαπλάτυνσης του δρόμου, στο σημείο όπου βρίσκονται τα βάθρα του ρωμαϊκού υδραγωγείου. Εκεί όπου βρήκαν το θάνατο τα τελευταία δέκα χρόνια πέντε συνάνθρωποί μας και έμειναν καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο άλλοι τρεις!

Οι προσπάθειες που προηγήθηκαν, καρποφόρησαν και από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Οκτωβρίου. Τότε υπολογίζεται ότι θα αποκτήσει το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου μια είσοδο ασφαλή και σύγχρονη, όπου οι διερχόμενοι οδηγοί δεν θα κάνουν το σταυρό τους. Οσοι εξαπάτησαν τους Βολιώτες για χρόνια, υποσχόμενοι ότι θα μετακινηθούν οι πεσσοί και θα διαπλατυνθεί το οδόστρωμα πρέπει να απολογηθούν για την εγκληματική τους αδράνεια και την προκλητική τους ανεπάρκεια στη διαχείριση ενός προβλήματος, το οποίο έπρεπε να έχει διευθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος έκανε σημαία του την απομάκρυνση των δύο πεσσών και έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αυτοδικία προκειμένου να πάψουν να σκοτώνονται συνάνθρωποί μας στο επίμαχο σημείο. Οι προσπάθειές του έπεφταν στο κενό όσο υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα που έδιναν ψεύτικες υποσχέσεις και όσο η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία διευθυνόταν από αμετανόητους γραφειοκράτες που έδιναν περισσότερη σημασία στην προστασία ενός μνημείου ήσσονος ιστορικής αξίας, από ότι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επιτέλους και αφού πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που ξεκίνησε σαν ιδέα η ανάγκη μετακίνησης των πεσσών, ο ένας εκ των δύο απομακρύνεται και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει και ο δυτικός πεσσός, πάνω στον οποίο έχουν πέσει ουκ ολίγα διερχόμενα οχήματα. Ο δήμος Βόλου που χρηματοδοτεί τις σχετικές εργασίες οφείλει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξή τους, ώστε να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ η αρχαιολογική υπηρεσία με τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα οικοδομεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου