Η αμείλικτη στατιστική και οι ανέξοδες πομφόλυγες

η-αμείλικτη-στατιστική-και-οι-ανέξοδε-804273

Από τα πρόσφατα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ για τα ποσοστά της ανεργίας ανά αποκεντρωμένη διοίκηση της επικράτειας, που κατατάσσουν τις περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, προκύπτει ένα εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα. Η ανεργία στην περιοχή παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα τον τελευταίο χρόνο. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, από τη στιγμή που δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι εναπομείνασες συρρικνώνονται μήνα με το μήνα. Σε ότι αφορά στη Μαγνησία για την οποία δεν δημοσιοποιούνται συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά στα ποσοστά της ανεργίας, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τους ανεπίσημους δείκτες στο 40%. Επίσης, απολύτως αναμενόμενο αυτό το εφιαλτικό ποσοστό, από τη στιγμή που ο νομός μας έχει αφεθεί στην τύχη του σε ότι αφορά και στα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τέσσερα εργοστάσια έκλεισαν μέσα σε λιγότερους από εννέα μήνες, με τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν να υπολογίζονται σε αρκετές 100άδες. Σε ότι αφορά δε στις έμμεσες θέσεις απασχόλησης που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων, οι εκτιμήσεις της αγοράς τις υπολογίζουν επίσης σε αρκετές 100άδες.

Η Μαγνησία ήταν και παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτή την αρνητική πρωτιά την κρατά με άνεση τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια. Σε αυτό το διάστημα οι κάτοικοι της είδαν την οικονομική κρίση να τους γονατίζει, δίχως να υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές τόνωσης της απασχόλησης. Με εξαίρεση κάποια προγράμματα ολιγόμηνης εργασίας με πενιχρούς μισθούς (από τα οποία μάλιστα ο νομός μας έχει αποκλειστεί τους τελευταίους μήνες), δεν πρόεκυψε καμία πρωτοβουλία για την έξοδο της περιοχής από το οικονομικό της τέλμα. Οι δε ανακοινώσεις για επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων, με τη χορήγηση δελεαστικών κινήτρων στους επιδόξους επενδυτές, αποδείχθηκαν ανερυθρίαστα ψεύδη, από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όμως ήταν τελικά εκτός από αναξιόπιστα και ανεπαρκή για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οπως τόσες και τόσες υποσχέσεις τους για βελτίωση της καθημερινότητάς μας, έτσι και αυτές για το άνοιγμα κλειστών εργοστασίων που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικές ανάσες στην Μαγνησία, η οποία ασφυκτιά από την οικονομική ύφεση, έπεσαν στο κενό. Οι δείκτες της ανεργίας που μειώνονται σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά παραμένουν σταθεροί στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τις διαστάσεις και τις συνέπειες του προβλήματος. Επιβάλουν, ωστόσο, την υλοποίηση δράσεων, προκειμένου να αναστραφεί η σημερινή εικόνα. Το δυσάρεστο είναι πως αυτοί που πρέπει να αναλάβουν τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παραμένουν απόντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου