Εργα που διχάζουν

εργα-που-διχάζουν-804563

Η περίπτωση του έργου για την κατασκευή του τέταρτου αντλιοστασίου στο δίκτυο αποχέτευσης στην Αγριά, σε τμήμα του πάρκου του οικισμού «Αστέρια», μας διδάσκει ότι κανένα δημόσιο έργο όσο μεγάλης ή μικρότερης εμβέλειας και αν είναι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, δίχως τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Στην προκειμένη περίπτωση μια μεγάλη ομάδα κατοίκων, που φτάνουν σε αριθμό τον πληθυσμό ενός χωριού στο Πήλιο, αντιτίθεται στον επίμαχο σχεδιασμό, προκειμένου να προστατευθεί ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής από τις τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της Αγριάς με το Βιολογικό Καθαρισμό του δήμου Βόλου.

Στο δικό τους μυαλό η προστασία του πάρκου των 280 τετραγωνικών είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την προστασία της ποιότητας ζωής στην περιοχή, που είναι έτσι κι αλλιώς υποβαθμισμένη εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας της παρακείμενης τσιμεντοβιομηχανίας, των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, δίπλα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού και βεβαίως του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου στον παραλιακό οδικό άξονα Βόλου – Αγριάς. Κατά συνέπεια αν αλλοιωθεί η μορφή του πάρκου για να κατασκευαστεί το περίφημο αντλιοστάσιο, ο οικισμός θα υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση.

Από την άλλη μεριά, ωστόσο, υπάρχει ένας σχεδιασμός που έφτασε στο τελικό του στάδιο και σύμφωνα με τα επιχειρήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση του επίμαχου έργου ή αλλαγή στη χωροθέτησή του, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συνολική απένταξη της παρέμβασης για το αποχετευτικό της Αγριάς.

Μάλιστα, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, γίνεται λόγος για κίνδυνο οικονομικής καταστροφής της επιχείρησης ύδρευσης που έχει και την εκκρεμότητα της ΕΡΓΗΛ, καθώς επίσης και για απροσδιόριστες επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στο συγκεκριμένο έργο. Το τελευταίο που χρειάζεται η ΔΕΥΑΜΒ και κατ’ επέκταση η πόλη στην οποία ανήκει η εν λογω δημοτική επιχείρηση, είναι μια ακόμη οικονομική περιπέτεια με τις διαστάσεις της ΕΡΓΗΛ.

Από την άλλη, υπάρχει η επιχειρηματολογία των κατοίκων στα «Αστέρια» που διαβεβαιώνουν, βάσει σχετικής αλληλογραφίας με το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα απώλειας του έργου λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση της εργολαβίας για το αντλιοστάσιο.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, το λόγο έχει η δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να σέβονται και να της επιτρέπουν να λαμβάνει απερίσπαστη τις αποφάσεις της, χωρίς πείσματα, κινδυνολογίες και εμμονικές συμπεριφορές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου