Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης

ο-φαύλος-κύκλος-της-ύφεσης-806332

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της κατανάλωσης, πριν μάλιστα τεθούν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελούν ένα ακόμη ηχηρό καμπανάκι για την κατάσταση της αγοράς και την πραγματική οικονομία. Οι Έλληνες μετά από τρία μνημόνια και αναρίθμητες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που ανέτρεψαν τις ισορροπίες εκατομμυρίων οικογενειακών προϋπολογισμών, συνεχίζουν να περιορίζουν την κατανάλωση ακόμη και σε βασικούς τομείς όπως τα καύσιμα και οι αγορές στα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα τα στοιχεία που δείχνουν ότι τον περασμένο Μάιο μειώθηκε το κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου έως και 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφορούν σε μια χρονική περίοδο πριν τη νέα αύξηση στον ΦΠΑ που μέσα σε δύο χρόνια σκαρφάλωσε από το 13 στο 24%! Όταν λοιπόν γίνονται περικοπές στα καύσιμα και στις αγορές ειδών διατροφής από τα σουπερ μάρκετ, τι μπορεί να περιμένει η υπόλοιπη αγορά όπου σημειωτέον οι αντίστοιχες μειώσεις στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων είναι εξίσου ανησυχητικές;

Αντί να ακούσουν με προσοχή τα μηνύματα της αγοράς, στο οικονομικό επιτελείο και της παρούσας κυβέρνησης συνεχίζουν να κάνουν σχεδιασμούς για την είσπραξη εσόδων μέσα από τη φορολόγηση των πολιτών και την επιβολή προστίμων στην πραγματική οικονομία. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν αντιλαμβάνονται την οριακή κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των καταναλωτών ή δεν τους ενδιαφέρει το τεράστιο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει με τις ακατανόητες πολιτικές τους επιλογές το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ένα επικίνδυνα ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό. Στη δεύτερη πρόκειται για μια πολιτικά επικίνδυνη κυβέρνηση που οδηγεί τα πράγματα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση με προφανή σκοπό.

Πιστεύουμε, παρά τα σημάδια που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι συγκυβερνώντες, πως δεν ανήκουν στη δεύτερη περίπτωση. Έχοντας εγκλωβιστεί ανάμεσα στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και τις δικές τους ιδεοληψίες για την πραγματική οικονομία, εφαρμόζουν ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για τον ιδιωτικό τομέα. Μείωση στον κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου σημαίνει λιγότερα έσοδα, κατά συνέπεια μεγαλύτερα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες για να αντέξουν θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, δηλαδή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ κάποιες εξ αυτών θα βάλουν λουκέτο. Έτσι θα μειωθούν τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Κι όμως κάποιοι που αποφασίζουν για τις τύχες μας δεν αντιλαμβάνονται αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου